Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цените на евтините клинични пътеки се повишават от 1-ви юли

| обновено на 03.05.19 в 17:02


РаОт 1 юни ще се повишат цените на клиничните пътеки за финансиране на майчиното и детско здравеопазване. Това информира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет след среща на премиера Бойко Борисов с ръководствата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз и асоциациите на държавните, общинските и областните болници. 

Той подчерта, че от 1-ви юни ще се увеличат парите и на другите клинични пътеки, които от доста време не са били коригирани. Според Ананиев от същата дата ще започне и финансирането на лечебните заведения по Наредба номер 3 на министъра на здравеопазването. Касово заплатите ще бъдат платени през юли.

Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров коментира, че усилията ще бъдат съсредоточени върху майчиното и детско здравеопазване. "По този начин ние заявяваме, че трябва да се върви по законовия път, през НЗОК, за повишаване на цените на клиничните пътеки", добави д-р Маджаров. Освен това БЛС настоява не с допълнителни средства, а ако има икономия на пари, те да бъдат използвани, за да се плати пропорционално и надлимитна дейност за отминали години.

Има и реализирани икономии, с които в края на август или в края на годината може да се плати надлимитната дейност, коментира Маджаров.

Той съобщи, че парите за увеличаване на клиничните пътеки ще бъде от резерва на НЗОК, който тази година не е отварян. Решение за отпускане на средства от него може да вземе Надзорния съвет на Здравната каса. Очаква се от резерва да бъдат дадени 50 милиона лева.

Министерството на здравеопазването не може да дава заплати. Единственият начин да се повишат доходите е като се финансират допълнително клиничните пътеки и бюджетите на болниците, подчерта Маджаров. 


Още от категорията

Надбавки за 70 000 деца в Пловдив, ако отпадне "доходът"

Семейство с едно дете от Пловдив получи отказ от детски надбавки заради надхвърляне на прага от 510 лева за получаването й с 25 стотинки на човек. „Това прозвуча като обида от страна на държавата, защото заради тези 25 стотинки едно дете ще бъде лишено от детски надбавки“ - сподели пред Радио Пловдив Митко Стоянов. По думите му, до..

публикувано на 20.10.20 в 12:15

Още няма противогрипни ваксини, а и едва ли ще стигнат

Очакваме противогрипните ваксини всеки момент, но още ги няма, каза  общопрактикуващият лекар д-р Кирил Еленски. Той уточни, че това са противогрипни ваксини, които са безплатни, и са за хора над 65 години със сериозни заболявания.  За такива случаи ваксините са препоръчителни, въпреки че са прогнозни, а не универсални, защото  все още не е..

обновено на 20.10.20 в 12:10

В Карлово обединяват отделения, за да има легла за Ковид 19

Каква е ситуацията с Ковид 19 в карловскита общинска болница в Карлово. Интервю с управителя д-р Христо Пелев .  На областния кризисен щаб за борба с Ковид 19 в Пловдив бе решено, че ще засили контролирането на мерките на всички нива.  Две са болниците в областта, където се лекуват болни с коронавирус, едната е в Асеновград, другата в Карлово...

обновено на 20.10.20 в 11:04

Трябва да има проверка за пътя на ваксините

Да се направи проверка  колко точно е брот на  противогрипните ваксини , как ще бъдат разпределени, защото това стига и до Комисията за защита на конкуренцията и   ако има  предварително уточнен брой ваксини, а той не е спазен, кой трябва да понесе отговорност затова , това предлага Димитрия Стайкова председател  на Регионалната фармацевтична..

публикувано на 20.10.20 в 10:28

И "Тренд" измери паритет между ГЕРБ и БСП

След два поредни месеца на спад в обществената подкрепа към основната управляваща партия и ръст при извънпарламентарната опозиция, през октомври се регистрира стабилизация на нивата от септември, ГЕРБ и БСП остават в практически паритет.  Това показван данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на..

публикувано на 19.10.20 в 15:37