Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск се среща с католическата общност в Секирово

В квартал Секирово в гр. Раковски - в църквата "Св. Архангел Михаил", започна срещата на папа Франциск с католическата общност в България. Хиляди са дошли днес в малкия град, за да зърнат Светия отец по време на апостолическото му посещение у нас.


Хората съпроводиха от двете страни на огражденията папамобила със Светия отец по пътя му от центъра на Раковски до църквата в кв. Секирово. Площадът в близост бе изпълнен с много вярващи, дошли да зърнат височайшия гост. Там е ситуирана и специална видеостена, която излъчва на живо срещата с българската католическа общност.
На входа на църквата папа Франциск се спря при хората и ги поздрави. 


На срещата в храма бяха допуснати да присъстват над 750 вярващи от различните енории и движения на Римокатолическата църква у нас, които имат специални пропуски за събитието. На входа на храма посреща Светия отец семейството на Анелия и Георги Гаджеви от Раковски с двете им деца. 


Срещата с католическата общност в кв. Секирово не е литургия, а е по-свободен и разчупен разговор, на който папа Франциск ще отправи послание към вярващите тук и по света. 

Към присъстващите папа Франциск се обърна с думите: Господ е неличим оптимист. Винаги се стреми да разчита на нас, да ни води напред. 

Оптимистът създава надежда в общността, песимистът е разрушител. Една оптимистична енория помага на общността да върви напред.

Не е проблем, че хората се карат, ако се помирят до вечерта. Никога не завършвайте деня с война. Казвам го и на съпрузите, защото студената война следващия ден е много опасна. Как може да се създава мир? С един жест на любов. Разбрахте ли?!

Когато един епископ се отдалечава от народа си, сърцето му изстива и губи способността си да вярва в божия народ.

Никой не живее за себе си. Този, който живее за себе си, нима е щастлив?! Може ли да дава живот на другите, може ли да се усмихва? Това са хора егоисти! Църквата е майка. Когато майките трябва да отговарят на децата си, те отговарят спонтанно. Майките отговарят със сърцето си, те нямат предварителни отговори. Такава майка е църквата. 

Трябва да бъдем дръзки и смели!

Днес в света има две групи хора, това са младежите и възрастните. Трябва да направим така, че да се срещнат помежду си, защото възрастните хора са корените на нашето общество, не можем да ги изпъдим, те са живата памет на нашата вяра. Младежите имат нужда от корени и памет, затова да направим така, че те да комуникират помежду си без страх. 

Когато младежите се срещнат с възрастните, тогава възрастните започват нов живот, те започват отново да мечтаят, а младежите взимат смелост от тях.

Имаме нужда от това младите да имат бъдеще. Бъдещето е във вашите ръце. Църквата е майка, която има много деца. 

Срещата приключи с обща молитва на български език "Радвай се благодатна Марийо".


Поканените да присъстват на срещата са представители на всички енории в страната и са пропорционално разпредели в зависимост от големината на енорията, като от Раковски те са около сто. В Раковски е най-голямата католическа общност у нас, освен тук по-големи общности има в София, Пловдив, Калояново и Белене. 

За историческото посещение на папа Франциск в града община Раковски е подготвила подарък. Това е картина от самоукия местен художник Бойчо Котов. Неговата творба бе избрана след специален пленер, в който участваха осем художници от Раковски, които имаха задачата да пресъздадат с различни техники и похвати църквата "Пресвето сърце Исусово" и площада пред нея. На картината художникът е нарисувал някои от символите на Раковски, като празникът "Кукове", герба на града, гроздето, пшеницата, както и посланието на апостолическото посещение на папата "Мир на земята".


Днес от рано сутринта Раковски осъмна с огромни заграждения и изключителни мерки за сигурност. По-рано папа Франциск отслужи Света литургия с първо причастие за 242 деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в Раковски. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стоянов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52