Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланията след папа Франциск - любов и мир

10
папа Франциск слезе сред хората
Снимка: Екатерина Костова

Те са на различна възраст, живеят на различни места, имат различен социален статус и професии. Но всеки от тях дойде в Раковски, за да види и чуе папа Франциск.  Преди да се срещне с католическата общност, той поговори с децата, очакващи първо причастие така:

Ние врагове ли сме?

Неее, отговориха децата.

Ние сме приятели - увери ги папа Франциск и ги помоли да повторят след него.

Ние сме братя. Нашият закон е любов.

За мнозина това са едни от основните послания на папа Франциск. Те достигат до сърцата на хората именно заради начина, по който се изричат, казва  монсеньор Йовко Пищийски от посолството на Светия престол в Париж.

Той говори със семпло слово,  но със задълбочен смистъл и така достига до сърцата на хората, каза тойПреди да го извикат на служение в дипломатическата служба на Ватикана, монсеньор Пищийски е бил свързан лично с двата храма в Раковски, които папа Франциск посети - „Пресвето сърце Исусово“ и „Свети Архангел Михаил“ - той е приел кръщение и първо причастие, бил е миропомазан и ръкоположен за свещеник в първата църква. А във втората е бил енорийски свещеник 6 години.

Голямо вълнение и неповторимо преживяване беше за мен Светият отец да дойде тук, където съм работил толкова време. Неповторимо изживяване.

За личната си емоция споделиха и шестокласничките Яна, Анелия, Виктория, Елизабет и Леонор-Патриция, които бяха част от децата, представили гергьовски фолклорен танц пред папата в храма на квартал Секирово: Това за нас е голяма чест да му танцуваме. Това е нашият подарък за него. Папата разпръсква сила и енергия на хората, които са отчаяни.

За семейството на банкера Йордан Ночев чувствата не пречат да се стигне до смисъла на папските думи, заради които от Лондон, където живее вече 30 години, той е довел съпругата си – португалката Гейна, и двете си деца Мегън и Матю в родния си Раковски.

Моят дядо е роден тук, през 1931 година, когато тази църква е отворила врати, той е бил едно от децата, които първо са кръстени. В другата са кръстени и моите родители, венчали са се тук. За нашето семейство е голям знак това, което казва папата – да има мир в нашите сърца.

Ето и друго от посланията към семействата на папа Франциск: Нормално е хората да се ядосват. Понякога се случва и по-серизоно да се скарат. Дори и чинии хвърчат. Но не е проблем, че се карат, добре е да се помирят преди да свърши денят. Винаги се помирявайте. Защото Студената война на следващия ден е много опасна!

Мирът беше и мотото на папската визита в България, припомни монсеньор Пищийски, чийто път след обучението му в дипломатическата академия във Ватикана последователно го отвежда на служение в различни страни в Африка,  Централна Америка, Европа и Азия, преди да го върне отново на стария континент.

Мирът, който не значи само липса на война. Означава да живеем като братя и сестри. Това е  и за тези, които принадлежат към други религии. Надявам се това послание да стигне до всички българи.

Подготвил и сам поднесъл обяда на 20-те кардинали в Секирово с колегата си  Николай Вачев, шеф Иван Манчев пречупи любимата си професия все със същото послание на папата - за мир: Независимо от всичко, храната е душа. Води след себе си вдъхновение. А папата проповядва мир в света, мир в душата.

Коафьорът с десетки международни награди Цветан Георгиев от Пловдив също отличи посланието за мир между хората: Мисля да положим мир в смисъл да бъдем по-смирени, да полагаме усилия в глобален мащаб. Искам всички да чуят тези думи – да подадат ръка един към друг независимо от статуса, от професията, от религията, да бъдем по-хармонични, по-благи един към друг.

Ето и оценката на папската визита у нас на монсеньор Йовко Пищийски не като бивш свещеник в енорията Св. Архангел Михаил, а като дипломат на Светия Престол: Това посещение е много важно за българската държава. Ние сме много малка държава. Католиците са съвсем малко. Но папата не изневерява на своето кредо – Църквата да отиде в периферията, точно за да усети неговата подкрепа.

А на въпрос дали посещението на папата прави с една крачка по-близо обединението на двете църкви, той отговори: Аз искрено се надявам, че това посещение може да допринесе за обединението на двете църкви. От догматична гледна точка нямаме големи различия. Различията са само дисциплинарни и те могат да се преодолеят.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24