Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва поетичния фестивал „Орфей"- Пловдив 2019

Ден преди откриването на Международния фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2019, един от участниците испанският поет Хосе Мембриве написа стихотворение, посветено на Пловдив, без още да е видял града. Това каза Антон Баев, който е председател на УС на фондсация „Лик" която организира фестивала.

„Орфей“ – Пловдив 2019 събира в Пловдив  13 поети от 11 държави САЩ, Русия, Испания, Турция, Дания, Израел, Северна Македония, Румъния, Сърбия и България.  Те гостуват в Пловдив от 9 до 12 май.  Откриването и по-голямата част от фестивалните събития ще се състоят в  Малката раннохристиянска базилика, която ще отвори вратите си за езика на поезията.

 Ще бъдат осъществени две поетически четения, съпътствани от културно-образователен семинар и писателски форум.

В  Малката базилика свои стихове ще четат Златомир Златанов (България), Никола Маджиров (Северна Македония), Олеся Николаева (Русия), Барбара Голдбърг (САЩ), Варда Геносар (Израел), Хайдар Ергюлен (Турция), Никулина Опреа (Румъния), Наташа Баич (Сърбия), Хосе Мембриве (Испания), Нилс Хав (Дания), Ричард Хартайс (САЩ), Славица Гаджова Свидерска (Северна Македония), Лаус Страндби Нилсен (Дания). 

В Базиликата ще се проведе и писателският форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“.  

Във второто издание на „Орфей“ – Пловдив 2019 пловдивските поети ще участват в две четения в Радио Пловдив и в Дружеството на пловдивските писатели. Между тях са и журналистите  от Радио Пловдив Екатерина Костова и Стоян Терзиев.

Специален гост на фестивала е световноизвестната датска пианистка Кристине Бьорке, която ще изнесе едночасов концерт в Културния център на Радио Пловдив – с поетическо четене на поети от Пловдив. Радио Пловдив е съорганизатор на концерта.  

 Гостите на фестивала ще посетят знакови места на българската история и духовност като Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост, ще се присъединят и към шествиетов чест на делото на Светите братя Кирил и Методий. 

 Фестивалът  се провежда за втора поредна година – този път като част от Културния календар на Община Пловдив, след като първото издание през 2018 беше по Културната програма за Българското председателство на Европейския съюз. 

Ще бъдат връчени четири наградаи „Орфей“ – Пловдив 2019: „Лирата на Орфей“ – за стихотворение от поетическите четения; „Орфей“ – за цялостно авторско представяне; „Евридика“ – за любовна лирика, „По следите на Орфей“ – за есе от писателския форум.

Организатор на поетичния фест е фондация „Лик“ с председател на УС Антон Баев.                                                                                           




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фестивал "Шоко Арт" се провежда в парк "Каменица"

Фестивал на шоколада "Шоко Арт" ще се проведе тази събота, на 5 октомври, сутринта в парк „Каменица“, район "Източен" в Пловдив.  В тазгодишното издание на шоколадовия фестивал са поканени майстори сладкари да изработят най-дългия шоколад. Всички присъстващи, деца и гости на събитието ще имат възможност да опитат от гигантското лакомство, което ще..

обновено на 05.10.24 в 08:16

Излезе дебютният роман на Ралица Николова

„ Романът на една жена без качества " на Ралица Николова излезе този  септември, с марката на издателство „Жанет 45“.  Главите в книгата носят названията на дните от седмицата. Разказът върви от първо лице, единствено число и е конструиран като дневник, без историята да е изцяло автобиографична. Героинята иска да напише роман, разказва за..

публикувано на 04.10.24 в 10:24

В "Срещите" - за поезията и изтичащото време

С Мая Вапцарова си говорим за поезия. Поезията като въпросителна, като остра удивителна.  Отваряме дума и за почитта на българите към времето и българския календар, който е. един от най-древните.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е.

публикувано на 04.10.24 в 09:46

Алтернатива и утопия в Тракарт Парк

Международен симпозиум „Алтернативата...линията на утопията“ стартира в „ТРАКАРТ ПАРК – Център за съвременно изкуство“. Инициативата за форума е на Фондация „Тракарт-2000“ и „Асоциация „FURNA art & Culture“ – гр. Линц, Австрия, представлявана от Северина Кехайова и Петер Асман. До 11 октомври 16 визуални артисти от Австрия, Италия, Грузия..

публикувано на 04.10.24 в 07:45

Започва деветото издание на Международния китарен фестивал

С фламенко спектакъла „Дуенде“ на Давид Бермудес Фламенко Квинтет“ в Държавен куклен театър Пловдив стартира деветото издание на Международния Plovdiv GuitArt Fest. Пред публиката ще излезе познатата от  най-престижните  световни сцени Ноелия Варгас - единствената фламенко танцьорка посланик на УНИЦЕФ, благодарение на уникалния си талант..

публикувано на 04.10.24 в 07:04