Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посланията на папа Франциск са послания на християнството

Политологът и анализатор Стойчо Стойчев
Снимка: Личен архив
Думите са на политолога Стойчо Стойчев, който коментира посещението на светия отец у нас и посланията, които бяха отправени. 


Посланията, които той отправя не само в България, но и навсякъде, където пътува по света  са като цяло неща съдържащи се в християнството. Той не казва нови неща. Призивите за  мир, за любов между хората, за отварянето на сърцата към хората, които са в беда и  в нужда  са все основни положения от християнската религия. За съжаление в България някой хора, като че ли за първи път ги чуват и затова малко или много екстраполират неговите послания като негови собствени. Аз не чух нещо извън догматиката на християнството, коментира политологът Стойчо Стойчев

По думите му е ясно, че той като глава на римокатолическата църква, винаги е имал изключително силно политическо въздействие с нещата които казва , но и с нещата, които прави. Затова всяко негово посещение се гледа внимателно и с интерес, защото отвъд  думите дори, носи доста символика и послания.

Например, независимо в момента, че е казал,  че България и Северна Македония са две различни страни.  Все пак самото посещение се нарича посещение в България и Северна Македония, което пък  аз бих могъл да го изтълкувам -като знак, че за Ватикана и за папата  България и Северна Македония  напрактика са едно и също нещо. Тоест доста силно послание би било от тази гледна точка за всички патриотично настроени хора в България. От друга страна, въпреки тези неща,  видяхме полярни позиции. Имаше хора, които бяха във възторг, но и хора които бяха враждебни. Подобно нещо показва дребнавост, не само на общонародностно ниво, но и на ниво анализатори и политици, допълни Стойчев

Според него отсъствието на БПЦ от молитвата за мир  е решение на църквата и коментарът трябва да е на специалистите.

Църквата си е църква. Има своя отговорност, своя визия и тя преценява своите ходове и действия. Но в крайна сметка и самия синод бе разделен в оценките си за папата. И самия народ беше разделен, което говори за провинциализъм. Това трябва да се осмисли.

Стойчев припомни, че в позицията на дядо Николай спрямо посещението на папата има последователност. Той направи отпратка с реакцията му и при предишното посещение на папа Йоан Павел, която също е била крайна - група монаси начело с Николай, който не беше тогава владика, се бяха барикадирали в  храм "Александър Невски"  и не искаха да допуснат  папа Йоан Павел зад олтара.

Трябва да надмогнем тези страсти и да гледаме на нещата от позицията на по-широко скроени хора. От една страна не е някакво уникално събитие, че папата ни посещава, но рядко става. 

От една страна е хубаво, че папата дойде с тези послания, но от друга за някои хора папата остана неразбран.

Послания и призив за смирение в смутни времена и малко въздържание от такъв тип залитене в крайни идеологии,защото нашия континет и Източна Европа доста си е изпатила от радикалните идеологии   на националсоциализма и комунизма.  Така политологът обобщи посланията на светия отец.

Цялото интервю с политолога Стойчо Стойчев може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24