Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пловдив чака над 4000 участници за народния събор в Лаута

Те ще свирят и пеят на три сцени, ще има алея на занаятчиите и фермерски пазар

Тази събота и неделя в парк „Лаута“ започва четвъртото издание на "Народен събор Пловдив", в което ще участват над 4000 изпълнители от цяла  България.  Мащабът на събитието се разширява всяка година и затова през 2019-та е изградена нова трета сцена. 

По време на фестивала ще се състоят концерти на Виевската група, Николай Славеев и бенд, Ансамбъл „Тракия“, Академичен фолклорен ансамбъл и оркестър към „АМТИИ проф. Асен Диамандиев“, както и много гайдарски състави, ансамбли, читалища, училища, клубове за народни танци и самодейци. 

Организаторите са подготвили за всички желаещи уроци по народни танци, училище за народни инструменти, хоротека, алея на занаятите, на която повече от шейсет занаятчии ще демонстрират уменията си, както и фермерски пазар.

Зам. - кметът на Пловдив Александър Държиков, подчерта че Народният събор се е превърнал в неизменна част от Културния календар на Пловдив. Голямото посещение на предишните издания е доказателство, че хората го харесват. Подкрепата от страна на Общината за провеждането на Народен събор Пловдив 2019  е в размер на 20 000 лева, като тази сума е по-голяма от предишните. 

От своя страна кметът на район "Тракия" където се провежда съборът,  увери, че паркирането за гостите на събитието ще е отново по бул. „Санкт Петербург“, а местата ще са обозначени. Ще има осигурен достъп до „Лаута“, независимо, че част от улиците се затваря заради друго събитие по това време в ж.р Тракия. 

Програмата през двата дни ще бъде от 10:00 до 22:00 часа.


Галерия

Още от категорията

"За птиците и хората" - социален плейбек театър

Playback театърът е създаден през 1975г. в САЩ от Джонатан Фокс и Джо Салас. Към днешна дата този вид театър се практикува от стотици компании, в 65 държави, в различни кътчета на света, обединени от международните мрежи International Playback Theatre Network (IPTN) и Center for Playback Theatre, към които членува и Сдружение „Сторикечърс“...

обновено на 24.01.21 в 10:31

"Албена" на голямата сцена на театъра в Пазарджик

С постановката "Албена" театър "Константин Величков" в Пазарджик възстановява творческата си програма.  Режисьор на спектакъла е Григор Антонов, сценографията и костюмите са Михаела Добрева, а музиката на Христо Намлиев. Представлението е от 19 часа на голяма сцена. С всеки закупен билет за представлението, посветено на 50-ия юбилей на театъра, ще..

публикувано на 24.01.21 в 09:47

"Срещите" с поглед към новата 2021 година

Тази събота „Срещите” поглеждат в 2021-ва година. Ще го направим с анализ, коментар и прогноза. А събеседници ще са журналистите Петко Георгиев и Митко Новков, икономистът доц. Андрей Дафчев, поетът Николай Милчев и езотерикът Христо Нанев. Бъдете с нас, отново ще е интересни. Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.

обновено на 23.01.21 в 10:14

Новият роман "Опит за екстаз" на Димитър Бочев

От днес на книжния пазар е новият роман на писателя дисидент Димитър Бочев "Опит за екстаз", издание на "Сиела". "Онези от читателите, които имат вкус към линейните, концептуални сюжети и повествователната романистика, да си потърсят други автори и заглавия, аз не влизам в каноните/клишетата на българската художествена литература." – казва..

публикувано на 22.01.21 в 11:46

Над 2 млн. лв. е финансирането на Културния календар за 2021 година

2 милиона и 20 хиляди лева ще отдели Пловдив за финасиране на културни събития през тази година. В сравнение с миналата година това е увеличение с 30 000 лева. Проектът за Културния календар е внесен за разглеждане от Общинския съвет.  Най-голям бюджет във фестивалната програма ще бъде даден за годишните награди на БГ радио - 80 хиляди..

публикувано на 21.01.21 в 17:08