Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Единен електронен регистър искат производители на розов цвят


Производители на розов цвят ще се срещнат с представители на преработвателния бранш, за да преговарят за по-висока изкупна цена на суровината на старта на розобера. Срещата ще се проведе до дни, съобщи пред Радио Пловдив Зара Клисурова, председател на Съюза на производителите на етерично-маслени култури. 

За това се договориха на нарочна среща в Карлово снощи производители на розов цвят от региона. 

Досега между розопроизводители и розопреработватели не се е провеждала такав среща. 

До 5-6 дни се очаква да започне розоберът в Карловското поле, а първите розови пъпки вече са откъснати в Долна махала, Бегово, Отец Паисиево. 

На старта и на тази кампания остават двата най-сериозни проблема в сектора – ниските изкупни цени, които предлагат преработвателите, и заплащането за работниците. Не може изкупна цена от 1,80 лв/кг да покрие разходите на производителите, надницата на работниците, която е 1 лв/кг цвят, и да стимулира производството на качествен розов цвят“, посочи Клисурова. 

Тя допълни, че стопаните все още обмислят своите предложения, които да залегнат в Закона за  маслодайната роза, който бе приет на 25 април  на първо четене. 

Клисурова подчерта, че е важно де се въведе регламент за изкупуване на сертифициран разасд, който да гарантира качеството, но постави въпроса за регистрацията на малките и средни розопроизводители. 

Едно от тях е въвеждането на единен електронен регистър на розопроизводителите, чрез който да излязат на светло декарите, засети с маслодайни рози, и колко от тях са засадени със сертифициран разсад.

Още от категорията

Силният вятър отнесе керемиди, паднало дърво потроши кола

На множество сигнали за паднали от силния вятър предмети реагират дежурните  екипите на пожарната в Пловдив.  До момента са регистрирани 15 обаждания за нанесени материални щети от  ламарини и керемиди от покриви.  При друг инцидент на ул. "Братия" в Пловдив  има дърво, което се е стоварило върху автомобил.  По първоначални данни няма пострадали.

публикувано на 24.02.20 в 18:17

Битката срещу кариерата в Белащица не секва

6-метров транспарант покри фасадата на Община „Родопи”. С надпис „Стоп на кариерата в село Белащица” общината  заявява позицията си, относно добива на инертни материали на територията на своите  населени места. Заставаме зад исканията на хората да се затвори кариерата над селото и концесията да бъде прекратена, коментира кметът на Павел..

обновено на 24.02.20 в 18:01

Радио Пловдив спира протеста си след обещание за достойно заплащане

В рамките на следващите 4-5 месеца трудовите възнаграждения в БНР ще бъдат увеличени , заяви генералният директор на националното радио Андон Балтаков на среща с екипа на Радио Пловдив.  В края на декември Радио Пловдив обяви символични протестни действия, заради полученото най-ниско ДМС в системата и настоя за преодоляване на финансовите..

публикувано на 24.02.20 в 17:59

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 24.02.20 в 17:46
Директорката на Басейнова дирекция -Пловдив Цветелина Кънева бе отведена с полицейски бус.

Арести в Басейнова дирекция-Пловдив, задържаха директорката

Прокуратура и полиция влязоха в Басейнова дирекция-Източнобеломорски район. За 24 часа  по Закона за МВР е задържана  директорката инж. Цветелина Кънева, която бе отведена с полицейски бус. Допълнителна информация за досъдебното производство за длъжностно престъпление, което се води, ще бъде съобщена утре, обявиха от Прокуратурата в Пловдив...

обновено на 24.02.20 в 17:44