Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ние сме създали и дарили азбуки на половин Европа и Русия

Снимка: topactualno.com


Форумът  “Българският дух през вековете” са провежда от 10 до 12 май в Конгресния център на Пловдивския панаир. Организиран е от фондация “Български Център Просветление - Дамян Попхристов” и медия Портал 12.

Това е пето издание на Форума и първо в Пловдив, избор , който е определен от домакинството на града за ЕСК, каза в интервю за Радио Пловдив проф. Дамян Попхристов. А църковният празник на Св. Св. Кирил и Методий на 11 май  предопределя подзаглавието „Сакралната Глаголица и българските азбуки“. 

Искаме да се чуе, че това са азбуки, които ние българите сме създали, съхранили и дарили на половин Европа и Русия и на тези азбуки сме създали книжовна школа още през 10-ти век. Днес над 300 млн. души пишат на Кирилица, а нейната канонизация става повод да започнат преводи на Библията и на други езици, които към днешна дата са над 1500.

Проф. Попхристов каза още, че   във форума ще се дискутират и тема за Ранното християнство, Богомилството, Боян Мага и други.
В  музикалната програма ще се  изпълнят   две камерни произведения на Добринка Табакова, номинирана сред „10-те най-добри млади композитори, които променят лицето на класическата музика по света днес“. Тя е от Пловдив, живее и работи в Лондон и предостави безвъзмездно за събитието две свои камерни пиеси за първото им изпълнение в България.

Между участниците във Форума  е писателят акад. Антон Дончев, който ще говори за тайните на средновековната българска дипломация.

Проф. Дамян Попхристов е лектор по темата "Родолюбието ни позабравено". С което иска да припомни за исторически личности, които мотат да бъдат образец за подражание, за припомнянето на стойности като чест, достойнство, справедливост.

Входът за всички събития е свободен.

Цялото интервю с проф. Дамян Попхристов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12