Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гимназията, наследник на Епархийското училище в Пловдив, чества своя празник

"Помогни ми да те возвися!" зоват и днес възпитаници на Хуманитарната гимназия

На 10 май 1851 г. по инициатива на Найден Геров за пръв път се чества Денят на българската просвета и на Светите братя Кирил и Методий

| обновено на 10.05.19 в 16:12

С литийно шествие, начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий и следвано от знамената на едноименната Хуманитарна гимназия в Пловдив, настоящи и бивши възпитаници на училището отбелязаха своя патронен празник. 

Честването бе посветено на празника на възвръщането към великото духовното начало и към историческите корени. 

Шествието тръгна от паметника на светите братя на площада пред гимназията, премина по Главната улица и стигна до барелефа на славянските първоучители на ул. „Съборна“ в Стария град, където бяха поднесени венци и цветя. 

По време на честването бе припомнено, че на 10 май през 1851 година по инициатива на Найден Геров за първи път в Епархийското училище в Пловдив, сега пловдивска Хуманитарна гимназия, се чества Денят на българската просвета и на Светите братя Кирил и Методий.

Тук в нашия Пловдив, в сърцето на България, за пръв път след 10 века зазвучават отново камбаните на всички църкви, за да възвестят чудото на този всеобщ народен ВеликденВъзкресението на българския дух чрез словото. Това отбелязаха възпитаници на Хуманитарната гимназия. Те изразиха гордостта си, че в летописа на тяхното училище са вписани имената на Васил Левски, Димитър Матевски, Тодор Каблешков, Стоян Заимов, Христо Данов, Петко Каравелов. От тази гимназия тръгва пътят на едни от най – ярките радетели на българското слово – Любен Каравелов, Петков Славейков, Иван Вазов, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов.

Възрожденският призив „Помогни ми да те возвися!“ и днес е актуален и особено днес призовава за духовност, за възвръщане към духовното начало, категорични са днешните ученици от Хуманитарната гимназия в Пловдив.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването.  "Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Затвор заплашва отново адвокат Елдъров, този път за укрити данъци

Нова присъда и затвор заплашват известния с криминалното си досие адвокат Владимир Елдъров след като Окръжна прокуратура – Пловдив отново го предава на съд, този път за укрити данъци.   В този случай Елдъров умишлено не е декларирал крупни суми от адвокатски хонорари по дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и техни близки. Той е укрил..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

В Пловдив започва дело за крупна измама с пенсионни вноски

В Пловдивския районен съд започва делото за крупна измама с вноски за пенсия, с което са излъгани 11 души с почти 76 000 лв. Подсъдими отново са известните  Александрина Георгиева и мъжът и Лазар Лазаров.  Те бяха съдени в друг процес, за източването на осигурителната система чрез подправяне на пенсионни документи за над 230 хиляди лева.   Бившата..

обновено на 18.04.24 в 14:44

Спецакция в Пазарджик разкри авторите на 16 престъпления

Множество разкрити престъпления, проверки по пътищата, търговски обекти, питейни заведения и други резултати отчита пазарджишката дирекция на МВР в рамките на месечната специализирана операция за противодействие на престъпността.  Тя е проведена на територията на целия регион, в околните общини и малките населени места.  Установени са извършителите..

публикувано на 18.04.24 в 13:33