Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създава се изкуствен дефицит на ток, от което някой печели


Значителен превес на търсенето над предлагането на борсовия пазар на електроенергия отново доведе до резки скокове в цените и гневна реакция на бизнес организациите. Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев коментира, че пазарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. Поискани бяха оставките на ръководството на НЕК и реорганизация на компанията.

 Подобно шоково поскъпване на тока на борсовия пазар имаше през зимата и тогава едно от обясненията бе обичайният сезонен ръст на консумацията. Припомняме, че в Пловдив по-рано тази година имаше и протести на представители на фирми, принудени да прекратят свои договори с клиенти заради рязко поскъпнал ток. 

Според Константин Стаменов, председател на Българската

федерация на индустриалните енергийни консуматори, възмутителното в случая е, че не е осигурено достатъчно количество електроенергия за пазара. Когато се появи такъв дефицит, цените на енергийната борса се  вдигат два пъти над тези в съседните държави и дори на най-високи нива в ЕС. Вие представяте ли си днес сутринта да си купите хляб за 1 лев, а когато отидете на следващия ден в магазина да ви кажат, че хлябът вече струва 10 лева, коментира Стаменов по Радио Пловдив.

Ние трябва да работим. като не си купим електроенергия, трябва да спрем заводи, които са с непрекъсваем цикъл на работа. Другият вариант е да платим два пъти и половина над пазарната цена за така наречената балансираща енергия. В такива дни има и физически недостиг на електроенергия. Затова Електроенергийният системен оператор включва допълнителни мощности, които да компенсират недостига. А това също струва пари. Всичко това води до надписване на сметката. Изчислихме, че на 8 май това струва 3 милиона лева, които ще бъдат платени от всички потребители, добави Стаменов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 10.05.24 в 16:48

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20

Камери в 69 училища в Пловдив и областта ще следят ДЗИ

За първи път през тази година ще има възможност да се повиши оценката от проведен ДЗИ. Това стана след промени в Закона за училищното и предучилищното образование. Тези изпити са важни за кандидатстване във вуз, но на тях могат да се явят само тези зрелостници, които в предишна година са положили успешен ДЗИ.  Двама зрелостници от Пловдив,..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
 Ива Лазарова

Има предпоставки за гладкото протичане на изборите 2 в 1

„Има редица предпоставки за гладкото протичане на организацията на предстоящите избори. Трябва да отбележим, че в сегашния състав ЦИК организира избори вече 6 пъти, четири от тях за НС, президентски и местен вот. Организира и две кампании едновременно. Такъв случай имахме през номеври 2021 година“, това заяви в интервю за педаването „Точно..

публикувано на 10.05.24 в 10:11

Имунизационното покритие срещу коклюш е много високо

"Имунизационното покритие срещу коклюш в България е много високо и сме на едни от най-високите нива в Европа", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. По думите му, процентът ваксинирани е измамно да се изчислява, тъй като се изчислява брой имунизирани върху брой подлежащи на имунизация. "А..

обновено на 10.05.24 в 09:38