Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два автомобилни завода може да има у нас до две години

До две години в България може да си изграждат дори два автомобилни завода, прогнозира пред Радио Пловдив икономистът Румен Гълъбинов.

Разговор в програма "Точно днес" за това как от германския концерн "Фолксваген" започват преговори за "потенциални места" за нов завод. 

Коментираме и заявеното от президента Румен Радев, че България е на път да привлече стратегически инвеститор от Германия. Това някои определиха като политическо говорене, което е непродуктивно. 

Румен Гълъбинов каза: Още преди един месец в турските медии излезе информация, че на финалната права са България и Турция, и тогава става ясно, че решението няма да се вземе през месец май, а по-скоро през есента, тъй като има множество фактори, които трябва да се прегледат. Това е важен инвестиционен проект за близо 1 млрд. евро и решението е стратегическо за мултинационалната компания. Аз мисля, че до началото на ноември може да очакваме решение, като България има своите предимства, защото през последните години правим много резервни части за автомобилната индустрия на Западна Европа.

Също така е важно да се отчете, че Турция над 30 години прави 10 модела на автомобили от различни марки, и там опитът е значително по-голям. Тук едва 10% от производството например може да се насочи към страната, докато там пазарът е доста по-голям. 

Спирането на този етап от страна на  немската компания е най-вече заради политическите процеси, които текат както в Европа - предтоят избори за парламент, а също и в Турция, където ще има повторен вот за кмет на Истанбул. 

Тактично е да не е точно сега моментът, подчерта още Гълъбинов. По повод на изказването на Румен Радев той смята: Не вреди подобно изказване, а спомага за добрите отношения между Германия и България, и също така помага в съревнованието, което ни предстои. Явно е, че се ангажира ръководството на държавата на най - високо ниво, защото автомобилният сектор е приоритет. 

В България в следващите две, три години у нас може да имаме не един, а два автомобилни завода, каза още Румен Гълъбинов. Той визира евентуални инвестиции от Азия, които може да се пренасочат от Китай, Индия, Южна Корея или Япония.

Той не се ангажира с мнение дали Кремиковци или Тракия икономическа зона са по-подходящото место за нов завод за автомобили в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33