Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Квесторите остават в своето училище, местят се учениците

4662 зрелостници от областта ще се явяват на матурата по БЕЛ

В програма "Точно днес" разговор за целогодишната работа на преподавателите и за знанията на зрелостниците с началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

Тази година  на 21 и 23 май са Държавните зрелостни изпити в 12 клас.

4662 зрелостници от областта ще се явяват на матурата по български език утре. 157 са недопуснатите заради невзети изпити, сочат данните на Регионалното управление на образованието. За реда на провеждане на изпита ще следят 1168 квестори. За първа година директорите във всички 43 училища, в които утре ще се проведе ДЗИ по български, ще работят със своя екип, тъй като учителите пазители на реда остават в своето училище.

Местят се само учениците. Те вече са получили служебни бележки за това къде са разпределени. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите. Навсякъде е монтирано видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден. Изпитът ще се следи, както в РУО, така и в МОН.

На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят, предупреждават от РУО. ДЗИ продължават 4 астрономически часа.

3828 са допуснатите до втора задължителна матура в Пловдивска област. Расте броят на 12-класниците, които избират изпита по специалността като втори ДЗИ. Тази година те са 915. Най-предпочитан предмет е английският. Върху изпитния вариант ще умуват 1524 абитуриенти. След това по брой желаещи се нареждат биология и философски цикъл, а доскорошният фаворит – географията, остава на четвърто място, поясни Киркова. Има желаещи и за трета матура, допуснати са 75 зрелостници.

В общо 47 училища в Пловдив и областта ще се проведат ДЗИ през тази седмица.

Още от категорията
Керана от Космоса, във второ студио на

"Добро утро, ден!" с Керана... без космонавтите

Керана е от Космоса, това личи по движението, гласа, погледа и най-вече харизмата.  Тя е вокалист на пловдивската група “Керана и Космонавтите” , като връхлитането им на сцената може да се определи освен, като феномен, а и като приятно освежаване.  Песни, като “Цех за сънища”, “Отлагам” и “Слаба силност” могат да бъдат чути от всевъзможни кътчета..

обновено на 10.04.21 в 11:44

На ход са депутатите, които не искат ГЕРБ

"Пловдив е нашата България! С Николай Хаджигенов Пловдив има 12, а не 11 депутатски мандата", това заяви в интервю за Радио Пловдив Мария Капон, след като стана ясно, че тя ще бъде народен представител на "Изправи се! Мутри вън" от 16-ти МИР.  Хаджигенов, който избра да е депутат от София, обяви по- рано, че заедно с нея ще отворят своя приемна в..

публикувано на 09.04.21 в 16:22
Стойчо Кацаров

Противоречията за ваксините увеличават страха на хората

Противоречивата информация за ваксинацията срещу коорнавируса не може да успокои хората след всичко, което се изговори за бързото  приготвяне на вкасината, това, че не са изпитани и не са известни дългосрочните ефекти. Като добавим и спирането, и пускането на "Астра Зенека" не мисля, че да хората  скоро могат да бъдат спокойни, както когато се..

публикувано на 09.04.21 в 16:10

Новият сайт на НАП стартира по европейски модел

Новият сайт на НАП вече е достъпен в интернет. „ Най-новото в сайта на Националната агенция по приходите е структурирането на информацията във всяка една от секциите, така че тя да бъде лесно достъпна както за потребителите, така и за администрацията “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванела Андреева – експерт в Държавната..

публикувано на 09.04.21 в 16:06

Изборите не опразват хазната, а обогатяват демокрацията

"Има конституционна процедура, по която ще се върви за съставяне на правителство", посочи в интервю Радио Пловдив политологът Георги Киряков. Той коментира, че именно зад тази процедура засега се крие Слави Трифонов и неговата партия.  „Дали ще има сила, която да се нагърби да състави мнозинство зависи от способността на отделните партии да..

публикувано на 09.04.21 в 14:52