Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 май - празник на нестинарите, преход от пролетта към лятото

Празнуваме Св. Велики царе равноапостолни Константин и Елена

Елена (от старогръцки) - "светла като слънце, сияйна" ; Константин (от латински) - "постоянен"

| обновено на 21.05.19 в 07:23
4
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив


Православната църква чества днес Свети Свети Константин и Елена. Празникът е в чест на император Константин и неговата майка Елена.

Десетки хора изпълниха черквата „Св. Св. Константин и Елена“ в Стария Пловдив днес, за да се поклонят пред чудотворната им икона в деня на двамата светци. Той е и храмов празник на най-древната православна черква в Пловдив.

Тя е вдигната за първи път някъде около 330 година, приблизително две десетилетия след като император Константин Велики издал едикт, който позволява строителството на християнски храмове. Така християнството вече се признавало за официална религия в Източната Римска Империя, прекратявали се и гоненията срещу християни. 

На мястото, където е построен храма, обаче, 9 години преди този едикт, заради вярата са били обезглавени Севериан и Мемнос, а пред тях – още няколко десетки вярващи. Черквата първо била наречена на името на Северин и Мемнос, но по-късно миряните решили да я посветят на император Константин и майка му Елена. Днес тук , наред с чудотворната икона от 16 век на равноапостолните царе Константин и Елена, се съхранява и икона на 38-те пловдивски мъченици, а в двора има и паметна плоча.

Тази сутрин хората започнаха да пристигат в храма още към 8. Повечето от тях имат лична история, свързана с него или с имената на светците – някои идват от деца тук, други носят името Костадин, Константин или Елена, или техни близки са наречени с тях, а настоятелка от храма разказа за богатия духовен живот в него.

В 9 часа храмовата камбана възвести началото на тържествената служба. А отец Петър, който служи в храма повече от 10 години, се обърна към пловдивчани с пожелания за мир, любов, вяра и надежда.

В календара на българите 21 май е и празник на нестинарите, народът ни го отбелязва и като преход от пролетта към лятото.

Константин бил император на Византия през IV век. През 313 г. той издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата "Св. апостоли" в Цариград. В негова чест новият столичен град е осветен и наречен Константинопол.

Майка му - царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

21 май е и денят на нестинарството. В Странджа пламват кладите и хората се събират около жаравата, като носят иконата на Св. Св. Константин и Елена. Ритуалният танц трае няколко минути. Според народните вярвания, на този ден строго е забранена всякаква полска работа. Поверието гласи, че Св. Елена носи градушка в ръкава на ризата си и затова през този ден стопаните не работят вкъщи и на полето.

Името Елена има древногръцки произход и означава "светла като слънце, сияйна". Константин пък значи "постоянен", идва от латински.

Имен ден празнуват: Константин, Костадин, Константина, Костадинa, Динкo, Динка, Елена, Еленко, Елеонора, Ели, Елица, Койчо.

21 май е празник на градовете Пазарджик, Костандово, Елена и на селата Белотинци и Ясна поляна.

Св. Св. Константин и Елена


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Глобяват усилено за строителни отпадъци

Пореден нарушител глобиха от пловдивския общински инспекторат за подготвени за нерегламентирано изхвърляне строителни отпадъци. Слугителите на инспектората са открили 42 чувала в района на бул. „Източен“ 40. Те са били струпани на тротоара под тераса на блок и са били пълни със строителни отпадъци – тухли, фаянсови плочки, стиропор. Нарушителят е..

публикувано на 12.07.24 в 12:13

Четири пожара в Средна гора, има опасност за Михилци и Иван Вазово

Четири пожара бушуват в Средна гора в момента, съобщиха от РДПБЗН-Пловдив. Екипи и техника на РДПБЗН-Пловдив са насочени към селата Сърнегор, Отец Паисиево, Песнопой и Михилци. Сигналите са получени в рамките на няколко минути. Между Михилци и Песнопой гори борова гора в района на Чукурлийски баир, където местността е труднодостъпна. Има..

публикувано на 12.07.24 в 11:55

Започна изграждането на обходния път на Рудозем

Започна изграждането на 2,4 километра от второкласния път Средногорци - Рудозем и обходния път на гр. Рудозем. Второкласното трасе е основна връзка на община Рудозем с областния център Смолян. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен извън града и ще се улесни пътуването към гранично контролно-пропускателен пункт Рудозем –..

обновено на 12.07.24 в 11:31

Мъж загина при пожар в дома си в пазарджишко село

53-годишен мъж от пазарджишкото село Мирянци е загинал при пожар в дома си.   Сигналът е получен снощи, около 20,15 часа. Отзовалият се на място противопожарен екип е успял бързо да овладее огъня, но за съжаление мъжът е починал от задушаване. Към момента не е ясна причината за избухването на огъня.  Днес ще се извърши и дневен оглед. Огнеопасната..

публикувано на 12.07.24 в 11:27

Стартират археологически проучвания край с. Васил Левски

Тракийски селищен център от VI-V в. пр. Хр., с. Васил Левски, община Карлово получи финансиране за разкопки. Ръководител на проучванията ще бъде отново доц. Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей (РАМ) в Пловдив.  Припомням, че миналата година Министерството на културата не отпусна средства за т.нар. Златен град до село..

публикувано на 12.07.24 в 08:45