Маестро Камджалов за спектакъла "В кръга на песента"

Пловдив се потапя „В кръга на песента“ - интерактивният спектакъл на световно известния диригент и визионер Йордан Камджалов, реконструира античната традиция за колаборация между публика и изпълнители. Авторски разработки на Й. Камджалов, базирани на музиката и текста на втори дял на паневритмията, „Слънчеви лъчи”, изграден на основата на български традиционни ритми и мотиви- на сцената на Античен театър.Тема на музиката и текста е освобождаването на Човека - разговатяме с маестро Йордан Камджалов. 

Интервюто чуйте в прикаченото аудио.


"Да влезем заедно в творчеството, в идеята за светлина и просвета, за едно колективно ограмотяване, което е неразривно свързано с изкуството.Да създадем усещане за посока, на сцената на Античния театър, защото посоката е по-важна от завършеността. За мен сцената е място на извънредност!"


В Интерактивният спектакъл  "В КРЪГА НА ПЕСЕНТА", воден от международно признатия визионер Йордан Камджалов, за първи път пред публика ще бъдат съчетани трите формата на Музикална лаборатория за човека, основани от Йордан Камджалов, с диригент Мая Василева:

Музикална лаборатория за Човека – камерен състав

Музикална лаборатория за Човека – хоров формат

GENESIS CHAMBER ORCHESTRA

Музикална лаборатория за ВСИЧКИ – наречен България ПЕЕ, в който ще бъде включена като активен участник цялата аудитория на Античния театър.

 Йордан Камджалов учи дирижиране в София и в Берлин, както и в майсторски класове при диригенти от световна величина. Едва тридесетгодишен е избран за музикален генерален директор на културния център в германския град Хайделберг. Камджалов е първият чужденец на тази длъжност. Неговите сезони там са най-касовите в историята на операта и оркестъра.

Йордан Камджалов създава и фондация на свое име за подпомагане на млади български творци. Известен е с търсенията си на единство между музика, философия и наука.Той е артистичен директор и главен диригент на международния концептуален културен проект Genesis Orchestra и на „Музикална лаборатория за Човека“.

 "Музикална Лаборатория за Човека" е създадена през 2014 г. от Йордан Камджалов с главен диригент Мая Василева. Концептуалният проект стъпва върху българската хорова традиция. Основни инструменти в този изследователски процес са звука и словото. Основният импулс за раждането на тази идея е копнежът вътрешното пространство, което всеки носи в себе си, да се споделя и отразява във външното акустическо пространство.

Проектът е част от Европейска столица на културата Пловдив 2019.
Още от категорията

Иван Тотев с изложба на рисунки и скулптура

Художествена галерия „Веселин Русев“ представя вернисаж на художника Иван Тотев. Авторът показва рисунки и скулптура. Галерийното пространство се намира в безистена срещу Градската художествена галерия на ул. „Найден Геров“ 5.

публикувано на 12.12.19 в 06:48

„Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания“ с премиера на 12.12

Премиера на книгата „Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания“ от Владимир Янев  ще бъде представена  в 8 аудитория на Ректората на  ПУ „Паисий Хилендарски“.  Инициативата е на Дружеството на писателите – Пловдив и издателство „Захарий Стоянов“. Литературният историк, критик, преподавател, поет и есеист Владимир Янев е сред високите..

публикувано на 12.12.19 в 06:41

Иван Христов-Грога с изложба в "Аспект"

Традиционно преди Коледа своя самостоятелна изложба в галерия Аспект-Пловдив открива Иван Христов-Грога. За четиринадесети път пловдивчани имат привилегията единствени да видят картините, върху които художникът е работил през цялата изминала година, пишат галеристите.  Предстоящо откриване на изложбата на Иван Христов-Грога е тази вечер от 18:00..

публикувано на 12.12.19 в 06:38

Тони Пранджева открива изложба "Цветни настроения"

В Балабановата къща самостоятелната изложба открива Тони Пранджева. Керамичните пана и мозайки са едно пътешествие в „Цветни настроения” на авторката. Колекцията включва 15 произведения решени в духа на предстоящите празници Коледа и Нова година. Интервюто с Тони Пранджева е в звуковия файл.

публикувано на 11.12.19 в 12:36

Потопете се във вихъра на 20-те от миналия век

Студентите от втори курс специалност „Дизайн на облеклото“ в АМТИИ, подготвят модния спектакъл „Потопете се във вихъра на 20-те“. Заедно със своята преподавателка д-р Динка Касабова работят по детайлите и решенията за колекцията. Джесика Ризова и Гергана Кумчева са убедени, че в АМТИИ получават добро обучение, като вярват във възможностите за..

публикувано на 11.12.19 в 12:15