Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тракия икономическа зона" ще обучава свои кадри

Нов инвеститор ще преработва плодове и зеленчуци в предприятие за 14 млн. евро

Това ще се случва в специално изградената база на клъстера по проект на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, съобщи Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона". 

Той допълни, че приключи изпълнението на проект „ТРАКИА“ /Таргетно Развитие и Актуализация на Клъстерни Информационни Активи/ за оборудване на учебен център за обучение и квалификация на кадрите. По него се откриват 10 учебни зали за теоретично и 1 за тренировъчно обучение, 211 компютъра и модерен софтуер. 

Вече ще има възможност за обучение на 20 курсисти във всяка зала. Те ще  преминат курсове по мехатроника, електромонтьорство, подемно-транспортна техника и автотехника, стругарство, шлосерство и др. професионални умения, които се търсят във фирмите на ТИЗ. 

Cъздaвa ce и eлeĸтpoннa плaтфopмa зa yпpaвлeниe нa yчeбния пpoцec. Oт тexнoлoгичнaтa инфpacтpyĸтypa, oбyчeниятa и пpaĸтичecĸитe зaнимaния щe мoгaт дa ce възпoлзвaт cлyжитeлитe нa дpyжecтвaтa oт TИЗ, също и външни ĸлиeнти.

Общата стойност на проекта е 1 754 167,51 лв., от които 1 057 221,95 лв. европейско и 186 568,61 лв. национално съфинансиране. Емил Димитров, ръководител на проекта съобщи, че за двете години на проекта са работили успешно с Министерството на икономиката. Има осигурена споделена инфраструктура за всички фирми на зоната и обучението ще е налично за всяка фирма и кадрите й от есента на 2019-та, допълни Димитров.

181 - та компания за производство и преработка стъпва след месец в "Тракия икономическа зона". Това съобщи кметът на община "Марица" Димитър Иванов. Той посочи, че фирмата ще инвестира в продуктова и складова база за 4 млн. евро, а след това и в предприятие за преработка на плодове и зеленчуци за над 10 млн. евро. 

Компанията на Муханнед Ал-Нуаими досега инвестира в Пазарджик, но след проучване е насочила развитието си в общината и село Калековец, защото тук са концентрирани най-много земеделски производители в България и продукцията им пряко ще се преработва. 

Кметът на община "Марица" посочи, че са издали над 230 разрешения за строеж, предимно за нови инвеститори за цехове и предприятия, фабрики и производства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

След гонка по Подбалканския път са задържани 18 мигранти

18 нелегални мигранти са задържани вчера вечерта на Подбалканския път в района на бензиностанция в близост до карловското село Васил Левски, съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив.  Вчера около 21 ч. в района на бензиностанция на главен път София-Бургас полицейски патрул подава сигнал за спиране на товарен бус. Водачът на буса..

публикувано на 10.07.24 в 13:03

Полицаи спряха нощен купон в Столипиново, трима в ареста

3-ма души от пловдивския квартал „Столипиново“ са задържани след конфликт с полицейски служители заради нарушаване на тишината в района през нощта. Минути след полунощ след получен сигнал бил насочен полицейски екип за нарушаване на нащната тишина на ул. „Сокол“. На адреса двамата униформените установили, че със силна музика се озвучава..

публикувано на 10.07.24 в 12:51

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Районната прокуратура в Пловдив обвини двама практикуващи лекари в документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това е станало чрез подправяне на месечни отчети за извършена лекарска работа.  Единият лекар на 55 години, с инициали Н.П., е обвинен като извършител на измамата, а другият..

публикувано на 10.07.24 в 12:11

Заради мача "Ботев" - "Марибор" променят движението край Колежа

Заради двубоя между отборите на ПФК „Ботев“ – Пловдив и ПФК „Марибор“ – Словения, който ще се състои на стадион „Христо Ботев“ в четвъртък, се въвежда временна организация на движението. Тя важи за времето от 18.00 ч. до 24.00 ч. на 11 юли, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. Изцяло или поетапно ще се спира..

публикувано на 10.07.24 в 11:21

В Пазарджик могат да видят графика за сметоизвозване онлайн

Жителите на Пазарджик ще имат достъп до графика, по който ще се извършва сметоизвозването в региона. Информацията може да се види на официалната интернет страница на общината.  По този начин ще се организира гражданският контрол върху качеството на извършената услуга.  Секция“ Чистота“ в сайта на общината дава възможност за обратна връзка, което ще..

обновено на 10.07.24 в 10:17