Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Тракия икономическа зона" ще обучава свои кадри

Нов инвеститор ще преработва плодове и зеленчуци в предприятие за 14 млн. евро

Това ще се случва в специално изградената база на клъстера по проект на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, съобщи Пламен Панчев, изпълнителен директор на "Тракия икономическа зона". 

Той допълни, че приключи изпълнението на проект „ТРАКИА“ /Таргетно Развитие и Актуализация на Клъстерни Информационни Активи/ за оборудване на учебен център за обучение и квалификация на кадрите. По него се откриват 10 учебни зали за теоретично и 1 за тренировъчно обучение, 211 компютъра и модерен софтуер. 

Вече ще има възможност за обучение на 20 курсисти във всяка зала. Те ще  преминат курсове по мехатроника, електромонтьорство, подемно-транспортна техника и автотехника, стругарство, шлосерство и др. професионални умения, които се търсят във фирмите на ТИЗ. 

Cъздaвa ce и eлeĸтpoннa плaтфopмa зa yпpaвлeниe нa yчeбния пpoцec. Oт тexнoлoгичнaтa инфpacтpyĸтypa, oбyчeниятa и пpaĸтичecĸитe зaнимaния щe мoгaт дa ce възпoлзвaт cлyжитeлитe нa дpyжecтвaтa oт TИЗ, също и външни ĸлиeнти.

Общата стойност на проекта е 1 754 167,51 лв., от които 1 057 221,95 лв. европейско и 186 568,61 лв. национално съфинансиране. Емил Димитров, ръководител на проекта съобщи, че за двете години на проекта са работили успешно с Министерството на икономиката. Има осигурена споделена инфраструктура за всички фирми на зоната и обучението ще е налично за всяка фирма и кадрите й от есента на 2019-та, допълни Димитров.

181 - та компания за производство и преработка стъпва след месец в "Тракия икономическа зона". Това съобщи кметът на община "Марица" Димитър Иванов. Той посочи, че фирмата ще инвестира в продуктова и складова база за 4 млн. евро, а след това и в предприятие за преработка на плодове и зеленчуци за над 10 млн. евро. 

Компанията на Муханнед Ал-Нуаими досега инвестира в Пазарджик, но след проучване е насочила развитието си в общината и село Калековец, защото тук са концентрирани най-много земеделски производители в България и продукцията им пряко ще се преработва. 

Кметът на община "Марица" посочи, че са издали над 230 разрешения за строеж, предимно за нови инвеститори за цехове и предприятия, фабрики и производства.

Галерия

Още от категорията

В Сопот обсъждат публично дългосрочен дълг

Публично обсъждане за поемане на дългосрочен дълг организира тази вечер община Сопот. С парите трябва да се покрие наложената финансова корекция при изпълнението на общински проект, реализиран в мандата 2011 – 2015 г., по който бяха санирани сградите на яслите и детската градина „Роза“, ОДЗ „Приказен свят” и НУ „Неделя Петкова” в гр. Сопот...

публикувано на 27.09.21 в 07:16

Пловдив домакин на национална работна среща рибарите

В Гранд хотел Пловдив, ще се състои петата годишна среща на Националната рибарска мрежа .  Темата на форума е „Бъдещето на общата политика в областта на рибарството – предизвикателства и перспективи“. Участниците ще обсъждат и пътищата за преодоляване на последиците от COVID-19 в рибарските райони.

публикувано на 27.09.21 в 06:57

Близо 500 са новите случаи на коронавирус у нас, в Пловдив са 28

През последните 24 часа у нас са регистрирани нови 496 случая на коронавирус при направени 6002 теста т.е. малко над 8% от взетите проби са положителни, сочи статистиката на Единния информационен портал.  57 от регистрираните за деня нови случаи са на ваксинирани хора. В Пловдив новите случаи са 28, в Пазарджик 15, в Смолян 6 .

публикувано на 27.09.21 в 06:54

Очаква се финал на делото срещу Иван Тодоров-Доктора

Очаква се финал на делото срещу д-р Иван Димитров за убийството на Жоро Джевизов-Плъха , влязъл да краде в имота му през март 2018 г.  Последното заседание през юли бе отложено заради непредставени веществени доказателства в съда.  Процесът бе възобновен след като миналата година пловдивският Апелативен съд го върна отначало, заради..

публикувано на 27.09.21 в 06:47

Разкриват източната част на Римския стадион

На 27 септември, когато се отбелязва Световният ден на туризма, в 11.00 часа, Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще пререже символично лентата на най-новата туристическа атракция в Пловдив  - археологическите находки на територията на групов паметник на културата „Историческа зона Филипопол-Тримонциум-Пловдив” в сградата на Търговски център Star..

публикувано на 27.09.21 в 06:40