На Преполовение

В Асеновград тръгна най- дългото литийно шествие с иконата на Св. Богородица

Стотици вярващи от различни краища на страната се включиха в най-дългото литийно шествие, което отбелязва големия християнски празник Преполовение в Асеновград. Денят се чества 25 дни след Възкресение Христово е преди Петдесетница. 

По традиция, датираща от над 100 години и днес чудотворната икона на Света Богородица бе изнесена от църквата "Света Богородица - Благовещение", известна още като Рибната, под тържествения звън на църковните камбани, а богомолците се докоснаха и се помолиха пред светинята.

Празнична света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. И тази година литията премина през главната улица на Асеновград и централния площад "Акад. Николай Хайтов", след което шествието потегли към Бачковския манастир. Там също се отслужва молебен и се извършва водосвет, а богомолците могат да се поклонят пред двете чудотворни икони с образите на Божията майка - Бачковската и Асеновградската.

Следобед шествието потегля обратно за Асеновград, като чудотворната икона ще бъде посрещната с тържествения звън на всички църковни камбани в града. 
Още от категорията

В "Срещите" разговор за разказвача Йордан Радичков

“Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.” Да си спомним още веднъж за самобитния бегач на дълги разстояния Йордан Радичков. Човекът, който не се уморява да ни припомня и връща към автентичния българин.  През 2019 се навършват 90 години от рождението му. Слушайте в „Срещите” тази събота..

обновено на 14.12.19 в 09:22

Нов аквариум с 36 вида корали в Природонаучния музей

В живата експозиция на музея е открит нов аквариум с 36 вида корали, няколко вида безгръбначни и риби.  Сред красивите обитатели на умаления коралов риф са ярката „морска ябълка“ ( Pseudocolochirus sp. ), която е роднина на морските звезди и морските таралежи (тип Бодлокожи), пищната морска бета ( Calloplesiops altivelis ), чудатата листоноса..

публикувано на 14.12.19 в 07:57

"Великите европейци" отиват сред академичната общност

Пламен Асенов и доцент Александър Гьошев ще представят новата книга „Великите европейци“ в   Академията за музкално танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамaндиев" в Пловдив. Срещата с автора и художника на книгата с портрети на най-значимите фигури от европейската история, наука и изкуство е в 13-та аудитория от 16.30 часа.  Това е..

публикувано на 13.12.19 в 10:12

Гроздан Илков-Графа и Мия Божилова с изложба в U PARK

Обща изложба „Fifty Fifty“ на Гроздан Илков-Графа и Мия Божилова се открива тази вечер в галерия „U PARK“. „Наименованието на изложбата идва от равния брой творби, които показваме“ – обяснява Илков. Художникът излага 10 живописни платна и 3 метални пластики, а Божилова показва 13 арт фотографии. „Отделна е алюзията, че тази година..

публикувано на 13.12.19 в 07:42

Коледни концерти на студентите от АМТИИ

Коледен концерт на студентите по класическо пеене и вокални ансамбли от Академията за музикално танцово и изобразително изкуство-Пловдив ще се проведе тази вечер от 17,30 часа.  Преподаватели на младите изпълнители са  проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и доц. д-р Пламен Първанов. Концертът се посвещава на проф. Калина Жекова - дългогодишен..

публикувано на 13.12.19 в 07:28