Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярвайте на агенциите, които не се появяват само по избори

Победителят в евровота ще бъде излъчен на финалната права

Социологията не е точна наука, а хората стават все по-непредвидими

| обновено на 23.05.19 в 16:36

Последното преди евровота проучване на  „Галъп интернешънъл“  откроява преднината на ГЕРБ и БСП пред другите участници в изборите. ДПС са трети, а ВМРО вече преминава бариерата и от финалните дни на кампанията ще зависи дали и с колко ще е над чертата, това коментира за Радио Пловдив социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

Според него данните показват, че шансове за евродепутати имат също и „Воля“, и Демократична България", като последната леко намалява своя резултат. 

Той уточни, че националното представително проучване е направено сред 1003 души в цялата страна и е проведено от 10 до 17 май по метода на прякото интервю лице в лице. 

Социологията показва моментни снимки, а не се опитва да влияе на резултата, подчерта Първан Симеонов и добави, че проучването показва шансове и за двете водещи формации да спечелят, като по-големи те изглеждат за БСП, но всичко в кампанията се решава на финала и мобилизацията на ГЕРБ може да изиграе своята роля.

По принцип БСП е винаги с по-активен електорат, а ГЕРБ хвърля всички сили да активизира периферията на избирателите си. Самият Бойко Борисов се заел с това. На ГЕРБ може да им попречи наказателният вот на избирателите, като е възможно за БСП да гласуват и хора, които не подкрепят социалистите, а просто не понасят ГЕРБ. Всичко това обаче социологията не може да предвиди, защото не е точна наука, а и поведението на хората става все по-непредвидимо.Затова ние социолозите понякога се предоверяваме на старите добри данни, а хората са вече нови, коментира Първан Симеонов.

Проучването показва, че избирателната активност от днешна гледна точка ще е около 33%, което значи около 2 200 000 избиратели. 

Социолозите отчитат потенциален вот за БСП между 28% и 32%, а за ГЕРБ между 27% и 31% от действителните гласове. Последната седмица седмица ще реши всичко и ще покаже дали и доколко ГЕРБ са успели да мобилизират периферията си, увери Първан Симеонов

Очакваният вот за ДПС е около и над 15 - 16%, до 6%  достига ВМРО, „Воля“ може да финишира на нива между 5 и 6%, а ДБ – между 4 и 5%. 

Не бива да се подценяват и останалите формации, които ще очакват между 1% и 3% от вота – като Коалиция за България (АБВ), „Атака“, Патриоти за Валери Симеонов, „Възраждане“. Интерес будят и от формацията „Път на младите“, които могат да получат и над процент от вота, подчерта Симеонов.

Любопитно ще е представянето на „Коалиция за България“, защото е възможно да има объркване на част от избирателите на БСП. За формации и кандидати с около и под 1% подкрепа потенциалният вот може да бъде значим. Независими кандидати този път като че ли събират известен интерес, затова може да очаква и любопитни резултати при тях, каза още Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

БСП не пресоли много кампанията, както направи през 2017- година и тръгна да агитира своите. Бойко Борисов сам пое кампанията на ГЕРБ в ръцете си и опита да каже, че каквото и да стане няма да напусне управлението и така да обезсили евентуален вот за БСП срещу себе си. Така че всички са си взели поука и са си научили урока. ВМРО сама тръгна да събира патриотичния вот и всъщност видяхме за първи път поведение, което до сега не бяхме виждали. Така че ще е интересно и изненади може да има, каза в заключение Първан Симеонов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49