Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"За буквите между Пловдив и Матера" пази Кирилицата

Проектът осъществява културен мост между Европейските столици на културата през 2019 година

„За буквите между Пловдив и Матера“ е проект на фотографа Галя Йотова, куратор Светла Петкова, с участието на скулптора Сава Стоименов (автор на буквите). Той е финансиран по отворена покана „Малки проекти: Събития и общностно участие" на Фондация „Пловдив 2019“ и се реализира със съдействието на Фондация „Матера 2019“ (OpenDesignSchool). 

Проектът осъществява културен мост между Пловдив и Матера – двата града, носители на титлата Европейска столица на културата през 2019. Той разказва за кирилицата чрез делото на първия български печатар Яков Крайков, живял през XVI в., като привлича за участие и взаимодействие жители на двата града. Осъществява се на два етапа – „Отворено студио“ (фотосесии с буква от кирилицата) и изложба през есента, като първият етап приключва на 25 май.  Работилница по печат

В Матера Галя Йотова направи презентация на историята на кирилицата и Яков Крайков по време на специален уъркшоп по типография, организиран от „Фондация Матера 2019“, с подкрепата на „Фондация Пловдив 2019“ и Българския културен институт в Рим. В уъркшопа взеха участие и графичните дизайнери Мирослав Живков и Луиза Лапачана, които работиха заедно с местни жители и гости на Матера по създаването на поздравителни пощенски картички към пловдивчани. 

По време на уъркшопа, както и през останалите дни от престоя си, Галя Йотова пресъздаде печатен процес от миналото, като с помощта на четири матрици, репродуциращи страници от книгите на Крайков, бяха създадени копия за всеки желаещ, подпечатани със специалния печат „Матера – Пловдив 2019“. 

Живка Танчева ни среща с Галя Йотова, чиято идея се разви през 2019 година и ще приключи с издаване на книга.

Галерия

Още от категорията

"Черната кутия" се отваря в Пловдив за 14-и път

Пловдив отново ще е домакин на Международен Фестивал за театър и съвременен танц „Черната Кутия "2020. 14-тото издание на фестивала започва на 8 юни, понеделник и ще объде открито с  представлението "Три - спектакъл за търсенето"  в Камерна зала на Драматичния театър.  От 2007 година в програмата на фестивала  се представят новаторски театрални..

публикувано на 02.06.20 в 16:20

Младите хора ме вдъхновяват да правя документални филми

Човекът днес е това благодарение на Просвещението и на хилядите хора, които са дали живота си за своите убеждения. Това посочва режисьорът-астролог Стилиян Иванов. С него говорим за паметта и цената, която българите плащаме за забравата. Стилиян Иванов смята, че днес не живеем в свободно общество, това го доказва и ежедневието ни, всеки от нас се..

публикувано на 02.06.20 в 14:56

Продължавам работата по проекта "Лицата на Пловдив"

В зона „Култура“ гостува Соня Станкова, носител на „Награда Пловдив“ 2019 в категория „Аудиовизуални изкуства, фотография и операторско майсторство. Признанието е за Проекта „Лицата на Пловдив“, представен по време на програмата „Европейска столица на културата Пловдив 2019“. Соня Станкова каза, че продължава проекта, който ще включва около..

публикувано на 02.06.20 в 14:08

Първата изложба на ученици след карантината открива НХГ

Изложба „Вдъхновение през прозореца” на учениците от 11 в клас, специалност „Рекламна графика” ще бъде открита официално днес от 16 часа в „Къща „Верен Стамболян“ (Постоянна експозиция на Димитър Киров), ул. „Кирил Нектариев“ №15, Пловдив.  Експозицията е организирана от Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ с любезното..

публикувано на 01.06.20 в 10:02

Онлайн концерт за 1 юни организира ОДК - Пловдив

За Деня на детето Обединеният детски комплекс в Пловдив е подготвил изненада за своите почитатели - уникален онлайн концерт, в който известни детски състави ще се представят с любими на публиката изпълнения. Той е под мотото „Децата са цветята на земята”. Сценарият е на ръководителката на театралната трупа Евелина Николова и е организиран като..

публикувано на 01.06.20 в 09:22