Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За буквите между Пловдив и Матера" пази Кирилицата

Проектът осъществява културен мост между Европейските столици на културата през 2019 година

„За буквите между Пловдив и Матера“ е проект на фотографа Галя Йотова, куратор Светла Петкова, с участието на скулптора Сава Стоименов (автор на буквите). Той е финансиран по отворена покана „Малки проекти: Събития и общностно участие" на Фондация „Пловдив 2019“ и се реализира със съдействието на Фондация „Матера 2019“ (OpenDesignSchool). 

Проектът осъществява културен мост между Пловдив и Матера – двата града, носители на титлата Европейска столица на културата през 2019. Той разказва за кирилицата чрез делото на първия български печатар Яков Крайков, живял през XVI в., като привлича за участие и взаимодействие жители на двата града. Осъществява се на два етапа – „Отворено студио“ (фотосесии с буква от кирилицата) и изложба през есента, като първият етап приключва на 25 май.  Работилница по печат

В Матера Галя Йотова направи презентация на историята на кирилицата и Яков Крайков по време на специален уъркшоп по типография, организиран от „Фондация Матера 2019“, с подкрепата на „Фондация Пловдив 2019“ и Българския културен институт в Рим. В уъркшопа взеха участие и графичните дизайнери Мирослав Живков и Луиза Лапачана, които работиха заедно с местни жители и гости на Матера по създаването на поздравителни пощенски картички към пловдивчани. 

По време на уъркшопа, както и през останалите дни от престоя си, Галя Йотова пресъздаде печатен процес от миналото, като с помощта на четири матрици, репродуциращи страници от книгите на Крайков, бяха създадени копия за всеки желаещ, подпечатани със специалния печат „Матера – Пловдив 2019“. 

Живка Танчева ни среща с Галя Йотова, чиято идея се разви през 2019 година и ще приключи с издаване на книга.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ищар и Неш пеят на Франкофоли

Местят международния фестивал Франкофоли в Пловдив от Гребната база на стадион "Христо Ботев". Той ще се проведе на 21 и 22 юни. "Хубавото е, че дори и да вали, това няма да попречи на фестивала", каза Христина Спасова от организаторите. В първата фестивална вечер на сцената ще излязат Ищар, група NouvelleVague и рапъра и реге изпълнител..

публикувано на 29.03.24 в 11:50

Гост на "Срещите" тази събота е доц. Юлия Николова

Тази събота предаването  "СРЕЩИТЕ" Ви предлага разказ за първата литературна награда на Иван Вазов - медальона на лейди Странгфорд. Гост е доц. Юлия Николова. Слушайте-любопитно е. РАДИО ПЛОВДИВ, СЪБОТА 30 МАРТ, МАЛКО СЛЕД 9 Ч "СРЕЩИ" с водещ Людмила Сугарева.

публикувано на 29.03.24 в 11:22

Пловдивските художници с обща изложба "Рисунката"

Обща изложба "Рисунката" представя в петък вечерта Дружеството на пловдивските художници в залата на бул. "Цар Борис III Обединител" 153.   Сред авторите са не само членовете на дружеството, а и външни гости.  Творбите им могат да се видят до 13 април 2024 година.  Рисунката е в основата на всичко. Жест, светкавична..

обновено на 29.03.24 в 09:02

"Докато смъртта ни събере" е новата книга на Мира Папо

Новата книга на Мира Папо е озаглавена "Докато смъртта ни събере". В нея авторът издига своя глас като истински защитник на онеправданите и закрилник на различните и малцинствата.  Като изкусен притчов разказвач обаче тя фино преплита човешки съдби, разказва истории, прави аналогии , като преплита минало, настояще и бъдеще. Мира Папо представя..

публикувано на 29.03.24 в 05:54

Пловдив почита с концерт големия хоров диригент Крикор Четинян

80-годишнината на големия български хоров диригент Крикор Четинян ще бъде отбелязана с тържествен концерт в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Той ще бъде в Концертната зала на академията на 30 март,  началото е от 18 часа. Публиката ще чуе „Малка тържествена меса“ от Джоакино Росини в изпълнение на..

публикувано на 29.03.24 в 05:43