Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Връчиха наградите "Пловдив"

| обновено на 23.05.19 в 20:12На тържествена церемония в дома на културата „Борис Христов“ бе връчена ежегодната награда  „Пловдив“

В навечерието на празника на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май с престижното отличие бяха удостоени творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града, реализирани предходната година. 

Тази година домакин на събитието е Държавна опера – Пловдив.

Бронзовата статуетка на скулптура Димчо Павлов получиха призьорите в 9 категории, тъй като тази година нямаше постъпила номинация в раздел „Архитектура“.

В раздела „Художествена литература“  наградата получи писателят Антон Баев за книгата си с поезия „55 меланхолии на Антон Баев“.

В категорията „Музика“  бе отличена  Марияна Панова за ролята й в спектакъла „Екатерина Измайлова“.

За „Театър“ наградата получи Драматичен театър – Пловдив за спектакъла „Дебелянов и ангелите“.

С  Награда „Пловдив“ за „Изобразително изкуство“ отличените са Албена Михайлова, Венета Маринова, Моника Роменска и Надя Генова за изложбата им „Жените на Ръб-а“.

В категория „Журналистика“ с наградата  бе отличена единствената номинирана – Веселина Божилова за серия репортажи и видеофилми за „Столипиново“ и ромската интеграция.

С награда „Пловдив“ за художествен превод бе удостоена Гинка Бакърджиева за превода й на „Чук за вещици“ от Вацлав Каплицки.

В раздела „Аудио-визуални изкуства, фотография и операторско майсторство“ призьор  е / Петко Танчев за мултимедиен дизайн  и сценография на оперния спектакъл „Мадам Бътерфлай“ – Opera Open 2018.

В категорията „Културно наследство и съхраняване на паметта“ – победител е /Издателство „Летера“ и Надя Фурнаджиева за албума „Пловдив – древен и жив".

А награда „Пловдив“ в раздела „Изкуство, предназначено за деца“ получи / Държавна опера – Пловдив за спектакъла „Светът на Алиса“.

Солистите от операта Вера Гиргинова и Виктор Ибришимов бяха водещи на програмата, които в музикалните паузи изпълниха арии от мюзикъла „Евита“.и направиха атмосферата истински празнична. 


Още от категорията

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 28.01.20 в 09:10

Проверяват случая с пострадал ученик в ПГ по строителство в Пловдив

Пловдивската полиция се самосезира и започна проверка по случая с пострадал в училище ученик.   Инцидентът е станал по време на междучасие в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“.  При него е пострадал ученик и е заснет с телефон, а клипът е качен в социална мрежа. На видеото се вижда как двама..

публикувано на 28.01.20 в 08:58

Грипна ваканция за учениците от гр. Пловдив и областите Пазарджик и Смолян

Учениците в община Пловдив и областите Пазарджик и Смолян излизат в грипна ваканция от днес заради обявената грипна епидемия.  В Пловдив броят на болните в последните дни е достигнал епидемичните стойности 183.20 на 10 000 души, обясни д-р Моника Троянчева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Пловдив.  В Пазарджик..

публикувано на 28.01.20 в 05:49

Оповестяват резултатите от взетите проби от замърсяването на р. Марица

Резултатите от взетите проби от замърсяването на Марица от Пазарджик до Първомай ще оповестят директорът на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева и областният управител на Пловдив Дани Каназирева.  На срещата, на която ще присъстват представители на РИОСВ, ВиК и БАБХ, ще бъдат обсъдени мерките, които институциите..

публикувано на 28.01.20 в 05:43

Две болногледачки са уволнени от Центъра за хора с деменции

Две болногледачки от Центъра за хора с деменция са уволнени след направената от община Пловдив проверка. Това съобщи зам.-кметът Анести Тимчев, който провери сигналите за оказано насилие  и унизително отношение на персонала към болните хора.  На база вътрешната проверка и прегледа на записите от репортажа по Нова телевизия по категоричен и..

обновено на 27.01.20 в 16:32