Йордан Велчев: Буквите –любов за Пловдив


Буквите и религията правят идентичността на един народ. Навярно не си даваме сметка, но това е всичко. Белегът на всяка една цивилизация са буквите.  Буквите са знак и магия. 

Думите са на Йордан Велчев - поет и писател, но също историк и есеист. Два пъти носител на наградата „Христо Г. Данов“ за принос в българската книжовна култура, два пъти носител на Награда Пловдив за литература, отличаван още с годишната награда на Сдружението на български писатели и с Почетния знак на Пловдив. 

Вероятно изпускаме някой от многобройните му призове, но със сигурност ще подчертаем  как го наричат събратята му по перо, защото името, което са избрали, говори много за признанието им – Данте. 

Защото за Йордан Велчев казват, че е онзи изследовател на историята и характера на балканския човек, чиито размах на творчеството надскача смисъла на книгата, която четем и забравяме. 

Екатерина Костова разговаря на 24 май с него за буквите, за смисъла на създаването им, за откровенията в поезия и проза.

Интервюто може да чуете в прикачения звуков файл.

Още от категорията

Иван Тотев с изложба на рисунки и скулптура

Художествена галерия „Веселин Русев“ представя вернисаж на художника Иван Тотев. Авторът показва рисунки и скулптура. Галерийното пространство се намира в безистена срещу Градската художествена галерия на ул. „Найден Геров“ 5.

публикувано на 12.12.19 в 06:48

„Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания“ с премиера на 12.12

Премиера на книгата „Между 12 и 12. Фрагментарни разказвания“ от Владимир Янев  ще бъде представена  в 8 аудитория на Ректората на  ПУ „Паисий Хилендарски“.  Инициативата е на Дружеството на писателите – Пловдив и издателство „Захарий Стоянов“. Литературният историк, критик, преподавател, поет и есеист Владимир Янев е сред високите..

публикувано на 12.12.19 в 06:41

Иван Христов-Грога с изложба в "Аспект"

Традиционно преди Коледа своя самостоятелна изложба в галерия Аспект-Пловдив открива Иван Христов-Грога. За четиринадесети път пловдивчани имат привилегията единствени да видят картините, върху които художникът е работил през цялата изминала година, пишат галеристите.  Предстоящо откриване на изложбата на Иван Христов-Грога е тази вечер от 18:00..

публикувано на 12.12.19 в 06:38

Тони Пранджева открива изложба "Цветни настроения"

В Балабановата къща самостоятелната изложба открива Тони Пранджева. Керамичните пана и мозайки са едно пътешествие в „Цветни настроения” на авторката. Колекцията включва 15 произведения решени в духа на предстоящите празници Коледа и Нова година. Интервюто с Тони Пранджева е в звуковия файл.

публикувано на 11.12.19 в 12:36

Потопете се във вихъра на 20-те от миналия век

Студентите от втори курс специалност „Дизайн на облеклото“ в АМТИИ, подготвят модния спектакъл „Потопете се във вихъра на 20-те“. Заедно със своята преподавателка д-р Динка Касабова работят по детайлите и решенията за колекцията. Джесика Ризова и Гергана Кумчева са убедени, че в АМТИИ получават добро обучение, като вярват във възможностите за..

публикувано на 11.12.19 в 12:15