Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласувам за Европа на гражданите, а не на бюрокрацията

| обновено на 26.05.19 в 14:38

Главният прокурор Сотир Цацаров упражни правото си на глас в 9.30 в ОУ  „Петър Берон.“ Той подчерта, че гласува за български представители в ЕП, които със своя глас и своята работа биха допринесли за една по-различна Европа. Това е Европа на европейските столици и на европейските граждани, а не на брюкселската бюрокрация. 

 Гласувах за Европа, много по-ангажирана със собствената си сигурност, антитероризъм, отколкото с икономически, вътрешни проблеми или пакета „Мобилност“. Това е Европа в автентичния й вид, подчерта Цацаров.

Той уточни, че Прокуратурата работи в момента активно по 40 преписки. До 18 ч. преди изборния ден са подадени 147 сигнала за нарушения от граждани,  ДАНС  и МВР.  По тях са образувани 13 досъдебни производства, като по една от преписките е постановен отказ.  Нарушенията не са драстични и се отнасят за купуване на гласове в цялата страна от различни партии. Схемите на нарушенията варират около вече познатите при предишни избори.

За сравнение с изборите за предишния ЕП,  Цацаров уточни, че са били образувани 21 досъдебни производства по  535 сигнала. Изводът е, че изборният ден протича повече от нормално, работи се в пълно взаимодействие с органите на МВР и Данс, заяви още главният прокурор Сотир Цацаров.

Цацаров подчерта още, че очаква от действащата в момента ЕК да се произнесе до края на мандата си по действащия механизъм за сътрудничество и проверка спрямо България.

 Що се отнася до новия състав на  ЕК, очаквам тя да направи Европейската Прокуратура работеща, а не - бюрократична структура, Европа - на  съвместните антитерористични действия, Европа -  на съвместната отбрана. Големите приказки не носят нищо на редовия европейски гражданин, каквито сме всички ние, заяви още Цацаров. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Сопот

Търсят начини за справяне с водната криза в Сопот

Въпреки че в Сопот не е обявен воден режим, от дни в района има проблеми с водата. Причината е драстично намалялото ниво на основния водоизточник, който се намира над село Христо Даново. Общинската администрация в Сопот спешно търси решение на проблема с водоснабдяването в града. През последните дни са направени огледи на..

публикувано на 19.08.24 в 12:03

5000 са подадените заявления за помощите за ученици

Какви са новите изменения в получаването на семейните помощи за ученици, за най-малките от 1 до 4 клас и тези, които постъпват в 8 клас, за промените разговаряме с Десислава Йорданова , началник отдел "Социална закрила" в регионалната дирекция на Социално подпомагане-Пловдив. Родителите на ученици от първи до четвърти клас и на гимназистите от 8..

публикувано на 19.08.24 в 10:23

Димитър Ганев описва в книга "Българската политическа почва"

Социологът Димитър Ганев има нова книга, която от този месец е на книжния пазар. Той изследва националната политическа култура в монографията "Българската политическа почва". Това е едно издание на "Сиела", което щрихова основните моменти от българската „съдба“ и ги обяснява в контекста им на локална проекция на глобални тенденции в културно и..

публикувано на 19.08.24 в 09:52

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31