Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборна машина в Пловдив дефектира, горят ли гласове на избирателите?

33 867 пловдивчани са упражнили правото си на глас в изборите за ЕП до 12.30. Председателят  на 16 РИК Пловдив Илиян Иванов  уточни, че избирателната активност е 11,28%.

Най-висока е активността в Район „Централен“ 13,20%, следван от „Северен“ – 12,39%. На Трето място е район „Западен“ – 12,16%, „Тракия“ – 11, 79%, „Южен“ – 10,16% и на последно – „Източен“ – 7,93%.

Изборният ден протича нормално, но с по-слаба активност и с по-малко сигнали. По думите на Иванов, 5 са постъпилите сигнали за нарушения в 16 РИК – Пловдив.

Един от тях е за неработеща машина за гласуване в 42 секция в „Тракия“. Там двама граждани там са успели да упражнят правото си на глас, след което машината е дефектирала. Дошлият на място техник е установил, че устройството не може да бъде отново активирано. Съставен е протокол за казуса и  ЦИК е уведомена за него.  Иванов подчерта, че двата гласа  трябва да бъдат зачетени, но това е въпрос на процедура, тъй като протоколът не може да бъде финализиран и затова се очаква разпореждане на ЦИК във връзка  с възникналата ситуация.

Останалите четири сигнала след проверка се оказват неоснователни и РИК ги е отхвърлила.  Сред тях е сигнал за лице, разговарящо на език различен от български в секция в професионална гимназия „Битова техника“. Гражданинът обаче не е бил гласоподавател. 

Отхвърлен е и сигнал за наличие на агитационни материали в близост до  училище „Пенчо Славейков“, които се оказват на разстояние по-голямо от допустимите 50 прилежащи м. до мястото за гласуване. Отхвърлен е и сигнал за замърсени с мастило ръце на член на секционна избирателна комисия, което не е било в контакт с бюлетините.

Според Илиян Иванов  от сутринта досега са направени 127 замени на членове на секционни избирателни комисии. Той обаче подчерта като проблем масовия отказ  на членовете на комисии да донесат материалите в РИК след края на изборния ден. Той подчерта, че секретарят задължително трябва да присъства на предаването на материалите и че отказазът им от това задължение подлежи  на санкция в размер на 1000 лв. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

публикувано на 19.07.24 в 11:22

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево. Днес ще бъде направен последен обход на площта на огъня и екипите ще бъдат изтеглени, като на място ще останат само дежурни, съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов.  В същото време снощи е пламнал огън на билото на Беклемето. Фронтът му не е голям, но е във..

публикувано на 19.07.24 в 08:42

Потушен е пожарът в Априлци

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен, няма опасност за селата Щъркелово и Елшица. Огънят тръгна в късния следобед вчера от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив.  Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Общата му площ е 2 300 декара,..

публикувано на 19.07.24 в 07:02

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59

Пожарът над Отец Паисиево е локализиран, няма нови огнища

Спокойна е обстановката над село Отец Паисиево към този час, съобщи директорът на Пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов.  Няма нови запалвания, но дежурството и наблюдението над целия периметър на пожара ще продължи. Има тлеещи огнища, които от време на време се възпламеняват, но огънят не е разширил територията си. Ще..

публикувано на 18.07.24 в 15:59