Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 10 години членство в ЕС ние не успяваме да отлепим от последното място на най - бедната страна в Европа, затова хората не гласуваха

Лавина от грешки отблъсна българските избиратели

Нинова е шампион да губи спечелени избори, Борисов ще плати цената на едноличната отговорност

Малкото български избиратели, упражнили вота си на евроизборите, отправиха едно голямо послание към родните политици - че намалява доверието към способността на нашите елити да ни представляватТова намери отражение в малката активност на евровота у нас и разминаването с тенденциите в множество европейски страни, където партиите и лидерите успяха да наелектризират електората и да превърнат изборите в битка за визията и същността на Европа.

Това заяви пред Радио Пловдив проф. Анна Кръстева, политолог и експерт по европейски политики. 

По думите й, българските избиратели са наказали партиите, които не могат да решат собствената си идентичност

Тя даде пример с Лейбъристката партия във Великобритания, която има изключително двусмислено отношение за това дали иска Великобритания да остане в Евросъюза, или не. Тази двусмисленост се оказа деструктивна за лейбъристите и избирателите ги наказаха, посочи политологът. 

Партия с раздвоена до шизофреничност идентичност у нас - лидершипът на партията, не електоратът, е БСП, каза проф. Кръстева. По думите й, социалистическите партии в цяла Европа са в център ляво на политическия спектър и са еврооптимистично настроени, те са за реформи, за много по - социална и солидарна Европа. 

А линията на лидершипа Корнелия Нинова през последните години да превърне БСП в силно националистическа партия беше отхвърлена от собствения й електорат, подчерта Кръстева.

Корнелия Нинова наистина е шампион да губи спечелени избори! За втори път успява да обърне в обратна посока - негативна за собствената й партия, една изключително благоприятна електорална ситуация.

Коментирайки резултатите от евроизборите у нас, проф. Анна Кръстева посочи още, че гражданите са показали, че държат на по - чисти партийни идентичности.

Пред партии, които се пребоядисват, или у на говорят едно, а в Брюксел говорят друго, предпочитат партии, които навсякъде говорят едно и също.

Кръстева уточни, че в случая с БСП гражданите предпочитат оригинала на националистическите партии.

Такава лавина от политически грешки, които дезориентираха, разочароваха и отблъснаха българските избиратели от европейските избори!, възкликна експертът по европейски политики.

Победата на ГЕРБ и обръщането на електоралната ситуация в последния момент до голяма степен се дължи и на фактора медии, посочи проф. Кръстева. Тя допълни, че медиите са показали премиера така, както избирателите искат да го видят.

Борисов излезе като капитана, който води един кораб в тези бурни води, каза проф. Кръстева.

Този успех обаче има ясна политическа цена - едноличната отговорност ще носи премиерът, а колективна - правителството.

Една от основните причини за ниската избирателна активност на българите в тези евроизбори е, че след 10 години членство ние не успяваме да отлепим от последното място на най - бедната страна в Европа. 

Независимо, че бедността намалява, се увеличават неравенствата, увеличава са разликата между най - богатите, които стават още по - богати, които усвояват фондове не за да развиват селските райони, а за да развиват собственото си благополучие, и огромната маса граждани. 

Отговорът на тези въпроси българските граждани ще чакат много по - конкретно на местните избори, убедена е проф. Кръстева.

Цялото интервю на Елена Крушкова с проф. Анна Кръстева е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33