Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите не се подведоха по фалшивите прогнози

Твърде вероятно е ВМРО да получи втори мандат в Европарламента, защото има най-голям остатък от гласовете, а по него се определя къде отива мандатът, прогнозира политологът Георги Киряков.

Включването на Бойко Борисов в кампанията и шоуто, което той изнесе, се оказаха решаващи за обръщането на вота. БСП направи грешка, че върна дебата от Европа в България и се опита да играе на терена на българската политика. Ако бяха изнесли дебата на европейски теми - там, където Борисов е слаб и не може да се прояви, БСП щяха да победят, смята експертът. 

Самата партия ГЕРБ нямаше добри играчи и тактика за този евромач. Играта бе на принципа победител е този, който вкара гола, а Борисов наниза няколко гола. Така излязоха победители въпреки редицата скандали преди и по време на изборите, които обаче не засегнаха самия Борисов, посочи политологът.

Фалшиви прогнози имаше, но само за някои партии, подчерта Киряков. Една от тях бе за "Воля" - Мареешки хвърли огромни ресурси, социологически прогнози му даваха преднина дори пред ВМРО, което е абсурд. Друга такава партия бяха АБВ, за да объркат вота за БСП. Българите обаче не се подведоха по фалшивите прогнози, смята политологът.

Георги Киряков се обяви "за" обявяването на резултатите от екзит половете в деня на вота. 

Почти сигурно е, че на места, където ГЕРБ не е успяла да спечели, ще има чистка в партията. Това е нормално особено заради скандалите. Ще има и промяна в начина на работа на правителството, прогнозира политологът. 

Според Киряков Цветан Цветанов ще получи прошка от Бойко Борисов. Политологът прогнозира и че Корнелия Нинова вероятно отново ще спечели лидерското място в БСП, но това ще бъде катастрофално за партия в дългосрочен план. 

"Да, България" не бива да скачат прекалено високо, преди да са казали "хоп". Не са направили кой знае какъв пробив в сравнение с досега, сега малко се надценяват на вълната на еуфорията и не бива да повтарят грешките от предишни коалиции, подчерта експертът.

Цялото интервю на Неда Велкова с политолога Георги Киряков е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27