Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще тръгне ли ГЕРБ по нов път, след оставката на Цветанов?

Това е големият въпрос пред партията, която спечели вота

Снимка: БГНЕС

Разговор с политолога Страхил Делийски в програма "Точно днес" за горещите новини от политическите централи след евровота.

Цветан Цветанов напусна постовете в ГЕРБ, и как БСП ще отиграе смяната на лидера преди есенните избори. 

Страхил Делийски коментира ареста на кмета на район Северен: Знаците ще се появят малко по-късно, но това което се случва индикира за дълбок проблем в местната власт, и то не само в Пловдив. Има срастване между корпоративно-клиентелистки мрежи и местна власт, нещо характерно за модела на местно самоуправление в цялата страна. Ще видим дали действията на специализираните органи ще бъдат част от мащабен подход към решаване на проблема, или ще останат в полето на селективността. Тези акции е добре да станат системни, защото в противен случай обществото ще остане с впечатление, че тези органи се използват за разчистване на терена от едни за други хора.

За ГЕРБ и новите депутати, оставката на Цветан Цветанов: Ако погледнем резултатите на ГЕРБ, то се вижда, че партията се свива електорално и то именно до тези корпоративно-клиентелистки мрежи. Цветанов свърши това, което трябваше да свърши, успокои на терен ситуацията и изигра своята роля, но натам той тежи на ГЕРБ. 

За БСП: На фона на слабата електорална активност те успяха да мобилизират твърдите ядра от около 450 000 души, но не успяха да отворят по-широка периферия. Това, което се случва с оставката на Корнелия Нинова е част от продължил доста време процес на вътрешна конфликтност в рамките на БСП. Той няма да спре, дори прогнозирам, че влизайки в режим на вътрешнопартийни избори ще задълбочи конфликтите в партията. Мините там са толкова много и сериозни, че няма как да не изгърмят. 

За ДСП: По повод на изказването на Делян Пеевски за диференцирана ставка за хляба смятам, че тази подозрителна активност на Пеевски има опасност да дискредитира тази идея. Това вече сме го гледали, когато стане дума за политиката по доходи.

ВМРО и Андрей Слабаков, евродепутат: Той ще трябва да се учи на политика и ще му трябва време, за да преодолее бариери.

Тези избори бяха конструирани за вътрешнопартийна употреба, големите партии разбраха, че подкрепата за тях се свива, заключи Делийски. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33