Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш собственик на кабелна телевизия в Карлово бил посредникът за парите между строителя и районния кмет на "Северен"

Ралев в ареста за 60 000 лв подкуп от строителен предприемач

Подкупът е поискан от длъжностни лица от администрацията за издаване на строително разрешение

Гражданин строител депозира сигнал до министър-председателя, който сочи, че от него се искат пари, за да бъдат одобрени строителни книжа. Става въпрос за строеж на обект в район "Северен" в Пловдив. След входирането на жалбата в МС, тя е изпратена до Антикорупционната комисия. Незабавно  са информирани главният прокурор и специализираната прокуратурата. Образувано е досъдебно производство, започва събирането на доказателства за твърденията на строителния предприемач.

Това обяви на извънреден брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев по повод ареста на кмета на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев. Заедно с него е задържан и посредник за даването на подкупа.

Използвани са СРС-та, заявител на които е спецпрокуратурата. Паралелно се извършват оперативни мероприятия от Антикорупционната комисия. 

Сумата е 60 000 лева, за да бъде одобрен проектът. Такава сума – предварително белязани пари, е намерена и у посредника в корупционната схема – бизнесмен, собственик на кабелна телевизия в Пловдивско, и близък приятел на кмета Ралев, разказа Иван Гешев. По неофициална информация това е Иван Делевски, бивш собственикът на кабелната телевизия Евроком в Карлово.

Ральо Ралев е обвинен, че оказал натиск върху свой подчинен, за да получи пари, на които няма право, посочи Гешев. Издаването на разрешително за строеж не е било в компетентността на кмета на район "Северен", а на главния архитект на района, допълни заместник-главният прокурор.

Той описа така корупционната схема в "Северен":

В четвъртък - 30-ти май, е преценено, че трябва да се пристъпи към реализация и да се задържат няколко лица в Пловдив. Тогава е задържан кметът на район „Северен“ Ральо Ралев и още един човек, посредник. 

Ситуацията е от началото на миналата година. Строителят е сключил договор срещу обезщетение със собствениците на терен, където има намерение да построи блок на няколко етажа. 

Имотът не е негов личен, а той има договор за строителство с бъдещите собственици.

През декември миналата година фирмата внася документите за издаване на строителни разрешения в район „Северен“. Забележките на администрацията по документите са отстранени в срок, до тогава всичко е нормално. Пристъпва се към изготвяне на идеен проект за строежа.

Тогава обаче започва обрат.

Кметът Ральо Ралев, без да има какво и да е право на това, взима документите по проекта в собствения си кабинет. Според нормативната уредба, реални правомощия по тази процедура има главният архитект на района. Той е отговорното длъжностно лице. 

Разбирайки за взетите от кмета документи, строителят започва да търси среща с кмета и представители на администрацията. Провежда разговори с различни хора от общината в различни формати.

При среща с него районният кмет Ралев му обръща внимание, че "него го няма в цялата схема. Хубаво си пие кафето и ракията с някои хора, но не и с него.“ 

След това всичко се развива изключително динамично. Строителят е заплашен от фалит, тъй като всеки ден започва да губи пари, защото не извършва строителство. 

 Хора от общината предлагат да му решат проблема срещу заплащане. Исканата сума е 60 000 лева.

Търсейки изход от ситуацията, строителният предприемач се свързал с близък приятел на Ралев - бизнесмен с кабелна телевизия в Карлово и бизнес в Пловдив, който изиграл ролята на посредник. Именно той е задържан заедно с Ралев.

Предаването на парите станало на 30 май - четвъртък, в колата на посредника. Часове наред той карал из града, гледал дали не го дебнат, дори казал на предприемача, че ще се наложи да обикалят всички чейндж бюра из града. Това било с цел да се сменят парите, ако са белязани, но в края на краищата от дългите обиколки се уморили и до смяна не се стигнало.

Утре прокуратурата ще иска от Спецсъда да остави за постоянно в ареста Ральо Ралев и неговия помагач.


Заместник-главният прокурор Иван Гешев


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28