Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ е немислима без Бойко Борисов

Партийните организации много бързо ще прояват лоялност към Борисов.така е устроена партията

Политологът проф. Антоний Тодоров коментира процесите в ГЕРБ и БСП след изборите за Европейски парламент.

Той посочи, че се съмнява Цветанов да разцепи ГЕБР. Неговото отстраняване е трябвало да стане по-рано, още когато гръмна скандалът "Апартаментгейт". Вероятно лидерът Борисов е изчакал резултата от евроизборите. Фактите показват, че може и сам да се справи, и да постигне изборна победа. Презизвикателство се оказват и думите на Цветанов, че няма кой да го накаже.

Бойко Борисов каза, че е върнал контрола върху партията. ГЕРБ е немислима без Бойко Борисов. Тази партия трудно ще оцелее, ако в един момент Бойко Борисов реши  да иде, да си  почине някъде, и да се оттегли от политиката. Борисов има истински проблем с това, как ще осигури наследството. Предстои да видим, до колко партийните организации са верни на Цветанов, следват само него, предстои да видим. Аз се съмнявам това да се случи. Партийните организации много бързо, в този конфликт, ще проявят лоялност към Борисов. Така е устроена партията.

За мен не стана ясно защо Цветан Цветанов си подаде оставката. 

Проф. Тодоров подчерта, че в БСП също противоречията достигнаха своя връх, и доведоха до оставката на лидера Корнелия Нинова.

Вярно е, че Станишев загуби 10 избора, но не е вярно, че присъствието му в листата и пренареждането и е довело до загубата на БСП. В БСП има тежък разговор за това, но как ще завърши не мога да предвидя. Според мен, вътрешнопартийната опозиция се мобилизира. Не виждам конкурент на Корнелия Нинова. Може да има някаква промяна в самия статут, за начина на функциониране  на самия лидер и Изпълнителното бюро. Трябва по-ясна изпълнителна власт, която да се опита да събере различните фракции в БСП, особено в навечерието на местните избори. Това трябва да стане много бързо, ако искат да има ефект. Съзирам възможност за БСП, ако имат ясно послание, ако бъде казано, кой носи отговорност за неуспеха на европейските избори, защото очакванията бяха други. 

Интервюто на Галя Митева с проф. Антоний Тодоров е в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51