Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17-ят литературен фестивал "Пловдив чете" започва от 10 юни

Литературният  фестивал „Пловдив чете“ 2019  ще се открие  официално на 11 юни/ ден преди началото на 10 юни / на Античния театър с връчването на отличието „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книгата.

 В 17-то издание на книжния фест ще участват над 30 български издателства. Те  ще се представят  от 10 юни в  шатрите на Алея на книгата, която ще бъде на Малката главна .

В рамките на „Пловдив чете“ от 10 до 16 юни в Пловдив ще се състоят над 35 срещи с писатели, преводачи, художници, четения и авторски рецитали, премиери на нови книги, дискусии, изложби, филми, концерти.

Ще гостуват писатели от Холандия, Румъния и Испания. Между тях е  Хюс Кайер, чиято „Книга за всички неща“  в Холандия се харесва повече от „Малкият принц“. Той е носител на наградата на името на Астрид Линдгрен, наричана детския Нобел. Ще се състои и премира на неговата книга "Черните камъни".

Между участниците в писателските срещи са писателят Георги Мишев, който ще представи новото издание на романа „Дунав мост“, Катерина Хапсали с новя си роман „Сливовиц“ и Елена Хайтова – с новата си книга „Орли от пламък“  за Николай Хайтов и Никола Гигов.

С премиера на поетичната книга „Сама и обща – 75 стихотворения“ на Божана Апостолова издател и организатор на фестивала, издателство „Жанет 45“ ще отбележи 30-годишен  юбилей. 

 Визуалният артист Петко Танчев, познат от работата си в спектакъла „Одисей“  и Operа Open, ще покаже нова инсталация,  също с  аудио-визуалната инсталация се представя  Рене Карабаш „ Писма на Омар до бъдещата му съпруга“.

И тази година във фокуса на феста са децата, с подчертано внимание към тях. В инициативата „Пътуващи сандъчета“, която започна от 2 април, деца от различни училища ще отварят сандъчета с пътуващи книги. Ще се състои мрежова среща на  читателските  клубове „Бисерче вълшебно“, която ще събере в Пловдив  150 деца от различни селища. Те  ще се срещнат с писатели, чиито книги са прочели.

В рамките на феста е и  церемонията по връчването на националните литературни  награди „Хр.Г.Данов“.

Създателката на феста Божана Апостолова, която от 30 години издава българска литература,  припомня  мотото-въпрос "Ти прочете ли две страници днес ?" и подчертава, че фестивалът създава четящи хора, и " ако няма малки читатели, няма и големи читатели". Тя съобщи, че с  10 000  лева от Министерството на културата, ще бъдат закупени книги, които ще отидат в българските читалища.

Искаш ли да станеш успешен човек - чети ! 

Велизара Добрева от Асоциация "Български книги"      сподели, че подкрепят фестивала, защото имат обща -" превръщането на хората в четящи хора, защото само четящият човек може да е акативен граждански и да гради бъдещето на една държава". 

Фестивалът „Пловдив чете“  е под патронажа на Министъра на културата Боил Банов. Осъществява се от издателство „ Жанет 45“  с подкрепата на Народна библиотека „Иван Вазов“, доброволци,  община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2019 година.

Всички събития от програмата на „Пловдив чете“ са с вход свободен.

Радио Пловдив е медиен партньор на „Пловдив чете“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуство днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду 182..

публикувано на 27.09.24 в 06:23

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13

Романът "Малки грехове" изследва истината и лъжата

В програма "Точно днес" говорим за най-новия роман на  Паулина Георгиева , който се казва " Малки грехове ".  Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции,..

публикувано на 26.09.24 в 06:54

Спаска Попова представя "България в мен“

Премиера на книгата пътепис „България в мен“ на Спаска Попова ще се състои тази вечер от 18 ч. в пловдивското читалище „Алеко Константинов“.   Авторката и творбата й ще бъдат представени от Иван Христов, а водещ на литературното събитие е Елена Диварова. „Пловдивската поетеса Спаска Попова издаде своята пътеписна книга „България в мен”. Още..

публикувано на 25.09.24 в 07:19