Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 100 номинации за престижния литературен приз "Хр. Г. Данов"

98 са номинациите за престижната награда за принос в книжовната ни култура „Христо Г. Данов“. Призът се връчва ежегодно и е за всички творци, свързани със създаването и популяризирането на книгата – автори, преводачи, издатели, художници, критици, библиотеки, кногоразпространители.

Истинска битка предстои при писателите. Номинираните са над 30  като сред тях са Божана Апостолова, Елена Алексиева, Христо Карастоянов, Крум Филипов, Румен Леонидов, Здравка Евтимова, Антон Баев, Захари Карабашлиев, Недялко Славов, Владимир Зарев, Мирела Иванова и др.

За цялостен принос за съхраняването на книжовното наследство на Хр. Г. Данов и представянето на българската книга е номинараната къщата – музей Христо Г. Данов.

Номинираните и наградените се посочват на конкурсен принцип от жури, определено със заповед на министъра на културата. Наградата представлява малка пластика, диплом и парична сума.

 Официалното й връчване ще бъде на 14 юни в къща музей „Христо Г. Данов” в Пловдив, в рамките на седмичната инициатива „Пловдив чете”. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49

Христо Тотев се завръща в Пловдив с изложбата "Махалото"

Арт клуб и галерия "Савов " открива ретроспективна изложба " Махалото" на художника Христо Тотев .  В експозицията са включени рисунки, графики и живописни платна от различни периоди в творчеството на живеещия в Сливен художник. "Обичам Пловдив, тук имам приятели художници и не само. Тук съм живял близо 20 години, любимо място ми е..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13