Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на район "Централен" Георги Стаменов е информирал институциите

Сезират прокуратура и МК за съборена знакова къща в Пловдив

Очакват се експерти от НИНКН

Кметът на пловдивския район "Централен" Георги Стаменов сезира Министерството на културата за събарянето на знакова къща в центъра на града. Къщата, която е проектирана от Йосиф Шнитер е част от групов паметник на културата. След като е национализирана, дълги години тя се използва за детска градина, а след това е затворена.

До проверката, извършена от служители на района и общински инспекторат се е стигнало след подаден сигнал от граждани, че къщата на ул. "Гладстон" 14, където се извършва ремонт, е разрушена.

Кметът Стаменов поясни, че "съгласно издаденото разрешение за строеж собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата. Нещо, с което, както виждаме, те не са се съобразили, затова издаваме заповед за спиране на всякакъв вид строителна дейност на обекта". 
Допълнително кметът на район "Централен" Георги Стаменов ще изпрати писмен сигнал до Министъра на културата Боил Банов и до Прокуратурата за извършване на умишлени действия от страна на инвеститора по отношение на сграда, която е архитектурно-строителен паметник от ансамблово значение и се намира в групов паметник на културата "Княз Александър I - Отец Паисий", граничеща с Цар-Симеоновата градина.

Постройката е или по-точно беше разположена северно от Цар Симеоновата градина и подлеза на ул. „Гладстон“, в непосредствена близост до основната сграда на пловдивската общинска администрация. Била е проектирана от архитект Йосиф Шнитер за търговеца на тютюни Васил Куцоглу. 

Репортер на Радио Пловдив разговаря по телефона, посочен на сайта на фирма Неокор 18 ЕООД, с жена, която не пожела да се представи, както и да бъде записвана. Тя обясни, че от проливните дъждове напоследък останките на сградата са били силно повредени и са се наклонили. Така, за да не паднат и да нанесат щети на околните сгради и евентуално на наранят някого, от фирмата са решили да ги съборят. Жената каза още, че от фирмата ще проведат среща с районния кмет Стаменов по казуса.

Архитект Слави Славов от Главна дирекция Инспекторат по опазване на културното наследство  в Министерството на културата е направил инспекция на разрушените останки от сградата. Предстои той да изготви доклад по случая, съобщиха от ведомството.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23