Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчната система не бива да се пипа прибързано

Снимка: БГНЕС


Бившият финансов министър Муравей Радев  коментира за Радио Пловдив предложенията на парламентарно представените партии за намаляване на ДДС на стоки от първа необходимост и книгите. 

Според него дискусията за намаляване на данъчната ставка е популизъм и партиите знаят това. Той е категоричен, че в данъчната система не бива да се правят промени без обстоен анализ и отчети как да се извърши промяната. На въпрос дали дискусията за промяната на ставката на ДДС е навременна, бившият финансов министър отговори:

Не само, че не е навременна,  тя е абсолютно измислена,  да не кажа, че е  и вредна. Мине, не мине и някои подхване данъците. обикновено това е опозицията. БСП и ДПС, когато са в опозиция продънват небесата да намалят данъците,  а после, когато дойдат на власт  забравят за данъците. И не само те, но и обикновено след изборите, когато някоя партия има много лош резултат спрямо предишните избори, започва да бърника по данъчната система. Активират се. Какво искат? Да си излъскат имиджа? Това което чувам е безумие.  Едните предлагат едно, другите допълват друго, третите -трето. Но някой  задава ли въпросът  - каква е целта на това бърникане?

По думите му, ако целта е да се облекчат хората, то това е грешен отговор.  Според него не могат да се накарат търговците да намалят цените. В пазарното стопанство няма механизъм, който да задължи търговците да намалят с 15% цената на стоките. Те ще си приберат печалбата  и очаквания ефект няма да се получи.

Благородната цел няма да бъде постигната.  Ако ние искаме ниски цени, решението е само едно. Конкуренция, конкуренция и пак конкуренция.  Ако искаме наистина да постигнем някакво намаление и облекчение,  нека да се насочат усилията на друго място, а не да бърникат неграмотно в данъчната система. Но може  да има и друга цел - облекчаване на бизнеса. Ако това е така, бих разбрал тези предложения, дори бих ги подкрепил.  Хубаво е да се облекчи бизнеса, от там ще дойде икономика и заплати. Само че трябва да се направят няколко неща. Не самоцелно намаляване. Данъчната система е сложна матрица. В данъчната система не бива да се пипа прибързано.  Ако някъде пипнеш и ти се струва, че си постигнал добър резултат, то със сигурност ще разбуташ другаде. Само след обстоен анализ и отчет се пипа ДДС-то.

Относно предложението за нулева ставка за книгите - Радев посочи, е обикновено едно изключение води до друго и  така бента се срутва.

Да не разбалансираме данъчната ни система. Много внимателно трябва да се борави с нея.

Относно предложението субсидията на партиите да стане един лев Радев посочи:

Това е другата крайност, която идва да покаже че не бива да се случва.  Много скоро ще се чуе обратното, че един лев субсидия  хвърля партиите в ръцете на богатите. Една нормална средна субсидия би дала възможност за спокойното безпроблемно развитие на една партия без тя да стига до нуждата  да проси пари от богати хора, които утре ще поискат това да им  се върне по друг начин.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59