Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Данъчната система не бива да се пипа прибързано

Снимка: БГНЕС


Бившият финансов министър Муравей Радев  коментира за Радио Пловдив предложенията на парламентарно представените партии за намаляване на ДДС на стоки от първа необходимост и книгите. 

Според него дискусията за намаляване на данъчната ставка е популизъм и партиите знаят това. Той е категоричен, че в данъчната система не бива да се правят промени без обстоен анализ и отчети как да се извърши промяната. На въпрос дали дискусията за промяната на ставката на ДДС е навременна, бившият финансов министър отговори:

Не само, че не е навременна,  тя е абсолютно измислена,  да не кажа, че е  и вредна. Мине, не мине и някои подхване данъците. обикновено това е опозицията. БСП и ДПС, когато са в опозиция продънват небесата да намалят данъците,  а после, когато дойдат на власт  забравят за данъците. И не само те, но и обикновено след изборите, когато някоя партия има много лош резултат спрямо предишните избори, започва да бърника по данъчната система. Активират се. Какво искат? Да си излъскат имиджа? Това което чувам е безумие.  Едните предлагат едно, другите допълват друго, третите -трето. Но някой  задава ли въпросът  - каква е целта на това бърникане?

По думите му, ако целта е да се облекчат хората, то това е грешен отговор.  Според него не могат да се накарат търговците да намалят цените. В пазарното стопанство няма механизъм, който да задължи търговците да намалят с 15% цената на стоките. Те ще си приберат печалбата  и очаквания ефект няма да се получи.

Благородната цел няма да бъде постигната.  Ако ние искаме ниски цени, решението е само едно. Конкуренция, конкуренция и пак конкуренция.  Ако искаме наистина да постигнем някакво намаление и облекчение,  нека да се насочат усилията на друго място, а не да бърникат неграмотно в данъчната система. Но може  да има и друга цел - облекчаване на бизнеса. Ако това е така, бих разбрал тези предложения, дори бих ги подкрепил.  Хубаво е да се облекчи бизнеса, от там ще дойде икономика и заплати. Само че трябва да се направят няколко неща. Не самоцелно намаляване. Данъчната система е сложна матрица. В данъчната система не бива да се пипа прибързано.  Ако някъде пипнеш и ти се струва, че си постигнал добър резултат, то със сигурност ще разбуташ другаде. Само след обстоен анализ и отчет се пипа ДДС-то.

Относно предложението за нулева ставка за книгите - Радев посочи, е обикновено едно изключение води до друго и  така бента се срутва.

Да не разбалансираме данъчната ни система. Много внимателно трябва да се борави с нея.

Относно предложението субсидията на партиите да стане един лев Радев посочи:

Това е другата крайност, която идва да покаже че не бива да се случва.  Много скоро ще се чуе обратното, че един лев субсидия  хвърля партиите в ръцете на богатите. Една нормална средна субсидия би дала възможност за спокойното безпроблемно развитие на една партия без тя да стига до нуждата  да проси пари от богати хора, които утре ще поискат това да им  се върне по друг начин.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.Още от категорията

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47
След втората матура

Втората матура не затрудни сериозно зрелостниците

Повечето зрелостници в Пловдив и областта избраха да се явят на втора матура по английски език. Тя не затрудни като ниво явилите се, защото повечето от тях завършваха езиковите гимназии, или са ходили допълнително на курсове по английски език.  Част от дванадесетокласниците имат защитени степени за владеене на език, след положен изпит по TOEFL и..

обновено на 03.06.20 в 16:15

Дистанционното обучение ще се плати на учителите

Дистанционното обучение на учениците натовари значително учителите. В същото време повече от половината от тях не са получили допълнителните си плащания за този период, а значителна част от педагозите са изчерпали вече годишния си отпуск, съобщиха от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. Ръководителят на синдиката Юлиян Петров коментира..

публикувано на 03.06.20 в 15:54

Неоснователни са страховете от свободния пазар на ток

Не са основателни страховете на всички небитови потребители от излизането им на свободния пазар на енергия от 1 октомври, коментира в интервю за Радио Пловдив Калоян Стайков от Института по пазарна икономика.  След решението на Парламентарната комисия по енергетика, днес парламентът прие на първо четене прие промени в Закона за енергетиката, с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Икономиката на Европа ще събуди индустрията на Пловдив

Рестарт на икономиката – с бързи или бавни темпове? Макроикономистът   Георги Стоев, председател на „Тракия тех“  анализира COVID кризата и последиците. Има завръщане на плах оптимизъм. Дали ни чака сериозна финансова и икономическа криза? „Кризата е тежка, ако гледаме второто тримесечие на годината. Спадът на икономическата активност ще..

публикувано на 03.06.20 в 12:01