Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският газ е два пъти по- скъп, отколкото на борсата във Виена

| обновено на 07.06.19 в 16:06

В Русия президентът Румен Радев повтаря клишета, които са повече от 10 години и започнаха от енергийния шлем на Георги Първанов. Оттогава всичко се върти около АЕЦ "Белене" и други енергийни проекти, някои от които не се случиха. Това е кратката оценка на бившия ни посланик в Москва и енергиен експерт Илиян Василев за визитата на българския държавен глава в Москва и срещата му с Владимир Путин.


Според него от гледна точка на българския износ от години има стагнация в двустранните отношения и причина затова не са санкциите. Руският пазар, смятан за необятен, е много рисков и затова българските износители престанаха да се занимават с него. Много труден е, има има административен и политически натиск. Българският бизнес сам се научи да се държи на дистанция от  руските пазари. 

Експертът смята, че няма и никаква новина около АЕЦ "Белене". Там върви ритуал, който се върти от 30 години, в който политици и президенти говорят за добра политическа воля, но отдавна мина времето, когато партийните лидери решаваха всичко. Има групи, които разчитат на проекти като АЕЦ "Белене" за лично облагодетелстване. В момента загубите от проекта са 3 млд. 266 милиона лева , нали си представяте, че тези пари някъде са отишли. Ако към тях се добавят още 17-18 млд. лева, някой ще има ползи и бизнес. Ако можеше този проект да се случи на пазарен принцип, отдавна щеше да се случи. Понеже сега се искат държавни гаранции, последваха тези поредни заклинания. Това е нещо като словесен танц. 

Илиян Василев подчерта, че правителството не може да даде гаранции без процедура за държавна помощ, както и че държавата не може да се оттегли от проекта, защото само тя може да носи отговорност за ядрения риск.   Ако нещо стане тук, всичко е за сметка на бюджета, всичко ляга на плещите на данъкоплатците. Това е причината всички да настояват за държавната гаранция и ангажимента държавата да поеме и риска.

Той тълкува призива на Радев към правителството да договори нови цени на газа като загриженост към Газпром, който губи позиции. В момента ние плащаме - 23 евро на меватчас на Газпром, а тази, която се плаща на Виенската борса е 14 евро. Това е огромна разлика. Дружеството не може да задържи пазарните си дялове. Той просто ги окуражава, защото догодина имаме право да предоговаряме цените. И е прав, защото най- вероятно е получил окуражителни сигнали. Разликата е почти два пъти. Нормално е да са притеснени, че ще загубят пазарни позиции. 

Илиян Василев не очаква икономически резултати от визитата на българския президент в Русия. Нищо знаменателно, с изключение на опитите да се възкресят мъртъвци като Белене и транзита на газ през Южен поток. Много възторг, много възклицание, но като се филтрира съдържанието, няма нищо значимо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49