Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Очаква се най - рано след 2 - 3 дни да бъде пусната водата и тя няма да е годна за пиене

Бедствено положение в Стрелча заради повреден водопровод

Довеждащият водопровод на места е разрушен, тръбите са оголени, има паднали подпорни стени

| обновено на 10.06.19 в 11:26
През 2016 г. кметът Стойно Чачов разби бутилка шампанско и даде ход на реконструкцията на градския водопровод
Снимка: pzdnes.com
Бедствено положение е обявено на територията на град Стрелча. 

В заповедта на кмета Стойно Чачов като причина се посочват разрушеният градски водопровод, който е етернитов и на 72 години, и повредите във вододайна зона над града. 

Заради усложнената метеорологична обстановка съоръженията няколко пъти са заливани от водите на реката и са затлачени от тиня, чакъл, пясък и клони от дървета. Това е причина за многократното спиране на водоподаването към Стрелча. 

Запасите в резервоарите с вода също са изчерпани. На места те също са замърсени с тиня. На места има паднали подпорни стени и оголени тръби. Необходими са спешни аварийно-въстановителни дейности, за да се избегнат евентуалните вредни последици за здравето на хората. 

Бедственото положение е в сила от днес до 17 юни.

Пред Радио Пловдив кметът Стойно Чачов обясни, че заради поройните дъждове от последните дни реката е преляла в центъра на града, при Червения мост. Там се намират и шлюзовете и само заради своевременно подадени сигнали от местни жители не се е стигнало до наводняване на къщи. 

В събота е свикан Кризисен щаб, чиито членове оглеждат на място водохващането, което се намира на близо 7 километра извън Стрелча в посока Копривщица.  

Градът такъв порой не помни! Буквално тонове дървета се носеха по реката. Има паднала подпорна стена, оголен е и довеждащ водопровод, разказа пред Радио Пловдив кметът Чачов. 

Той обясни, че има опасения за запушване и замърсяване на този довеждащ водопровод. Затова в зоната на водохващането постоянно дежурят екипи на "ВиК"-Стрелча

Няма пострадали граждани или засегнато имущество, обясни още Чачов. 
По думите му, ако отново завали проливен дъжд, заради опасния терен при водохващането има опасност да се откъртят камъни и да спукат довеждащия водопровод. Тогава Стрелча ще остане задълго без вода, посочи шефът на водното дружество Филип Фингаров.

Този водопровод е правен през 1947 година. 72 години не е пипано, абсолютно нищо по него не е правено. Говорим за тръба, която е ентернит и е канцирогенна. Тя е вредна, а това ни е притеснението, подчерта кметът Стойно Чачов. 
Всички водоземни съоръжения са затлачени с пясък, чакъл, камъни и дървета. Тиня е навлязла в довеждащия водопровод и дори е достигнала до пречиствателната станция на града, съобщи пред Радио Пловдив Филип Фингаров, шеф на "ВиК"-Стрелча. 

Той посочи, че резервоарите на града са изчерпани. В момента се събира вода и когато се стигне до необходимото количество, ще бъде пусната вода, макар и негодна за пиене. 

Всичките деветима служители на "ВиК"-Стрелча работят на място при водохващането и е започнало почистване от наносите от дъжда и реката. Временно ще бъде укрепена и разрушената подпорна стена на водопровода. 

Теренът е пресечен, довеждащият водопровод е дълъг 7,2 км и при цена 300 лв на линеен метър полиетиленов водопровод може да се изчисли колко пари ще са необходими за неговата подмяна, заяви Фингаров.

Той допълни, че местното водно дружество няма нито финансовия, нито техническия ресурс за подобен ремонт. А не е само водопроводът, всички съоръжения са физически и морално остарели, каза Филип Фингаров.

Най-рано до 2 - 3 дни се очаква да бъде пусната водата в Стрелча и тя няма да е годна за пиене, подчерта шефът на "ВиК" в средногорския град. При добри метеорологични условия пускането на питейна вода ще отнеме поне 20 дни, а при дъждове - много повече. 

В прикачените звукови файлове са разговорите на Иванка Петкова със Стойно Чачов и Филип Фингаров.

Още от категорията
Сняг блокира 180 спортисти във високопланинската база „Белмекен“

180 спортисти - блокирани в базата в Белмекен

180 спортисти са блокирани в националната спортна база в Белмекен. Снежните преспи са над 2 метра, а мокрият сняг е образувал снежна стена.  Пътят до спортната база граничи с три общини и нито една от тях не се ангажира с почистването му. Комплексът разполага със собствен роторен снегорин. Спортистите са в снежен капан, каза старши треньорът на..

публикувано на 27.01.21 в 22:41

Съветниците от Община Родопи с декларация по казуса с Кариерата в Белащица

Съветниците от Община Родопи излязоха с Декларация срещу възобновяване на спряната кариерна дейност в село Белащица. Документът бе подписан от всички 29 старейшини по време на извънредно заседание на местния парламент днес. То бе свикано заради  публикувана информация на сайта на РИОСВ за постъпило уведомление за: „Продължаване срока на концесия за..

публикувано на 27.01.21 в 19:56

Учениците от Строево ще учат вкъщи, учител е с Ковид -19

Училището в село Строево минава на дистанционно обучение след като начален учител е диагностициран с коронавирус от последното денонощие. Наложена е и карантина на контактните 29 ученици. В ДГ „Иглика“, Раковски се е разболяла медицинска сестра. Карантина е наложена на контактните 3-ма души от персонала и на 5 деца. В ДГ „Щастливо детство“ в..

публикувано на 27.01.21 в 17:11

Здравко Димитров защити пред кабинета четири важни проекта за Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитров участва в заседанието на Министерски съвет, на което поиска подкрепа от правителството за четири важни за града и региона проекти  – за водоснабдяването на с питейна вода от каскада „Доспат – Въча”, почистването на коритото на река Марица, разширяване на депата в Цалапица и Шишманци и доизграждането на..

публикувано на 27.01.21 в 16:28

Отлагат протестите, пътят до Лилково ще бъде ремонтиран

Осигурени са средства за реконструкция на пътя до пловдивското село Лилково след разклона за Бойково. Това стана ясно след разговор на областния управител Дани Каназирева със зам.-министъра на МРРБ Николай Нанков и  председателят на УС на АПИ Георги Терзийски.  Новината бе съобщена на срещата с представители на гражданските сдружения „Заедно за..

публикувано на 27.01.21 в 16:21