Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да развиваме дигитално критично мислене у децата

Много закъсняваме с въвеждането в образователната система на т.нар. дигитална медийна грамотност. Това всъщност означава критично мислене, възможност за оценка на информацията - все важни неща в дигиталната ера, коментира Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет и Националната мрежа за децата. 

Това е особено важно, защото сега никой не иска от подрастващите да мислят със собствените си глави, да анализират информацията. Причината е, за съжаление, образователната система, която залага на стария модел - научете това, после го разкажете, ще се изпитаме и всичко е наред - не, не е наред!, подчерта експертът. 

Цялата информация е достъпна в интернет, а те трябва да тренират умения за търсене, оценка и сравняване на информация, за да се включи механизмът за критично мислене. 

При наше представително изследване над 50 % от децата, а и от родителите им честно си признаха, че не могат да различат истинска от невярна информация в интернет. А това е голям, дълбок проблем, допълни Георги Апостолов. 

Не е важно дали 16-годишното момче случайно е изпробвало тази идеология или от любопитство е попаднало там. Това показва липса на умения за критично мислене, посочи експертът.

Той препоръча на родителите, които имат затруднения в общуването с децата заради интернет, да се обръщат към Центъра за безопасен интернет и Националната мрежа за децата. 

Бъдещето в борбата с тероризма е в изкуствения интелект, който да засича тревожни сигнали в интернет, посочи експертът. 

Цялото интервю на Живка Танчева с Георги Апостолов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Евелина Славкова

Партиите не вдъхновят хората, за да гласуват

Какво да очакваме от новото служебно правителство на Главчев, какви са вариантите за успех пред партиите, които ще участват на вота и последните новини с изключването на Делян Пеевски от ДПС, коментира в програма  "Точно днес" социологът Евелина Славкова от агенция Тренд. Според нея започва да се развързва възелът около ДПС с изключването на Пеевски..

публикувано на 28.08.24 в 10:29

Заради ремонти децата от ОУ "Антим I" ще учат в други сгради

В програма "Точно днес" говорим за летните ремонти на училищата в Пловдив.  Уточняваме къде ще учат малките ученици от Основно училище "Екзарх Антим Първи" от 16 септември, в разговор с директора Катерина Василева.  Тя съобщи, че при тях паралелно вървят два процеса на реконструкции и строеж. Първият ремонт е на основната сграда с пари от Плана за..

обновено на 28.08.24 в 09:58

Биохраните влизат в менюто на детски и социални заведения

Биохраните от тази есен ще са задължителна част в менюто на училища, детски градини, здравни и социални заведения. Това  е регламентирано в Наредба за екологичните изисквания на продуктите, предмет на обществени поръчки на Министерство на околната среда и водите, съобщи за програма "Точно днес" Стоилко Апостолов, председател на фондация за..

публикувано на 27.08.24 в 10:23

Политиците да паднат на колене пред народа, за да гласува той

Вторият служебен кабинет на Димитър Главчев, който се очаква да положи клетва пред НС, и предстоящите избори на 27 октомври коментираме с изборния експерт проф. Михаил Константинов . Експертът каза, че започва подготовката за поредните предсрочни избори, където основна роля ще играят отново изборната администрация, Министерски съвет, като МВР има..

публикувано на 27.08.24 в 09:44
Къщата-музей на полк. Серафимов

Подменят ВиК мрежата в три села от община Брезово

Започна подмяната на част от водопроводната мрежа в Свежен, Розовец и Пъдарско в община Брезово. Жителите на трите села от години чакат да бъде решен въпросът с питейната вода. А едно от най-засегнатите от липсата на вода села е Зелениково. Тежка заради засушаването е ситуацията с безводието в селата до Средна гора  -Свежен, Зелениково,..

публикувано на 27.08.24 в 09:42