Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден бедствено положение

В Стрелча хората се редят на опашка за вода, КЕВР проверява ВиК

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е започнала проверка на ВиК - Стрелча заради това, че в града няма водоснабдяване. 

Регулаторът изисква в тридневен срок да му бъде предоставена информация за населените места и за броя на жителите, на които е нарушено водоснабдяването. 

Изисква също и информация за състоянието на съоръженията, компрометираните водоизточници, както и такава за резултатите от пробите за качество на питейната вода и причините за рязкото влошаване на качеството на предоставяната водоснабдителна услуга. 

Втори ден Стрелча е без вода и е в бедствено положение. В града са осигурени две водоноски, а Общината раздава безплатно минерална вода. Количествата обаче недостигат и от рано сутринта пред четирите минерални чешми в града има опашки. 

Комисия от специалисти днес прави оглед на компрометираните водни съоръжения, за да определи какви точно възстановителни дейности е необходимо да се предприемат.

В резултат на поройните дъждове водовземните съоръжения бяха многократно заливани и затлачени с тиня и пясък. 

Жители на Стрелча настояват водата да бъде пусната още днес въпреки лошото ѝ качество. Според тях съоръженията могат да бъдат почистени и да се осигури вода, която да се ползва само за битови нужди. От сутринта пред четирите минерални чешми в града има опашки. Един от чакащите на тях, Ангел Шопов, каза за БНР:

"В момента в града няма вода. На чешмите, от които тече минерална вода, хората се струпват. Наливат туби. Сутринта станах в 6 ч. и имаше опашка на тази, която е на санаториума". 

Според жителите градът умишлено се държи без вода, а местна фирма, която стопанисва кариера в близост до вододайната зона, е разрушила инфраструктурата там:

"На водохващането, на практика, техника не може да отиде, без да се ремонтира пътят, а кметът отказва да накара фирмата да възстанови пътя".
Управителят на ВиК-Стрелча Филип Фингаров обаче е категоричен, че към момента е невъзможно да се осигури вода, дори и за битови нужди:

"На моите съграждани много им се иска, на мен също ми се иска да има вода за битови нужди. Разбирате ли, ако сега вали и продължи три дни да вали, просто не може да се работи. Нивото на реката не позволява да се работи! В момента гледам към водосбора на река Меде дере. В момента там вали, което значи, че работата, която сме свършили до момента, за да възстановим водоподаването към пречиствателната станция преди да пуснем вода към гражданите, ще отиде по дяволите и ще трябва да започваме отначало".

Кметът на Стрелча Стойно Чачов отхвърли обвиненията, че умишлено държи града без вода:
"Категорично няма такова нещо! Довеждащият водопровод е затлачен с тиня и кал, така че всичко друго е спекулация!! Ако ние не получим спешно финансиране, при, недай Боже, следващо такова бедствие, означава да няма с месеци вода".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Продължава гасенето на горския пожар в района на прохода Беклемето. При огнеборците дойдоха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от кризисния щаб на Община Карлово начело с..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43