Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломати отправиха послания за братство и равноправие от Голямата базилика

Посланици на 19 държави от цял свят, както и ЕК, се включиха в инициативата, организирана от Фондация „Америка за България“ и община Пловдив. Идеята е да бъдат отправени послания за толерантност, разбирателство и уважение, които ще бъдат гравирани на стена до входа на Голямата Базилика.

Мото на събитието е „ Камъче по камъче. Ръка за ръка“, а 16 от дипломатите на специална церемония лично отправиха на роден език и на български пожеланията  за братство и равноправие.  Посланията бяха обединени от думите на Васил Левски – „Братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност“. 

“Вярваме, че Епископската базилика на Филипопол ще се превърне не само в удивителна историческа забележителност, но ще бъде културен, туристически и общностен център, а отправените послания ще вдъхновяват много поколения напред”, посочи Нанси Шилър, президент на фондация “Америка за България”.  

Кметът на Пловдив Иван Тотев благодари за подкрепа и възможността да бъде разказана историята на Епископската базилика на Филипопол, паметник на приемствеността между различните времена и култури. 

Той посочи, че  посланието на Пловдив е "Заедно" и то  олицетворявя духа и толерантността на града ни.

Откриването на новата сграда  предстои на 26 септември тази година и ще представи реставрираните великолепни мозаечни подове, колоните и всички открити архитектурни елементи до момента. Археологът Жени Танкова обясни, че  последната находка на обекта е от края на миналата седмица и представлява  старогръцки надпис, датиран от началото на втори век.

По думите  и много любопитен факт е, че за първи път тук се споменава думата "театър", което ни препраща директно към Античния театър.

Според археолога може да се направи извод, че този надпис е  в чест на някой от видните граждани на Филипопол , преди да бъде преизползван през късноантичния период в базиликата.

Културният център  ще разкрие над 2 000 кв. м. римски мозайки от IV-VI в. сл. Хр., експонирани в два уникални пласта на две нива - in situ и на втори етаж.  Мозаечните подове включват над 100 уникални медальона с различни видове птици - от танцуващи токачки до пауни с разперени опашки, от бъбриви папагали до птичка, която храни малкото си. 

Културният център „Епископска базилика на Филипопол” е резултат от публично-частно партньорство между Фондация „Америка за България” и Община Пловдив.  Процесът по реставрацията на Епископската базилика започва през 2014 г. и надгражда опита на Фондация „Америка за България” и Община Пловдив от успешната реставрация на Малката базилика.  Античните мозайки и многобройните артефакти ще бъдат изложени и представени чрез технологични решения от последно поколение, вкл. виртуална реалност и интерактивни панели. 

 Центърът включва и интерактивна детска „Зона на откритията”, която представя историята на Базиликата по разбираем, вълнуващ начин, както и външна детска площадка, 

Общата инвестиция в изграждането на базиликата е в размер над 16 милиона лева, 8,2 милиона лева осигурени от Фондация „Америка за България“, а останалите – от Община Пловдив.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02