Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вярвам, че поезията има важно място и в съвременния живот

| обновено на 12.06.19 в 15:03


Заради такива събития Пловдив си беше столица на културата и преди 2019-та година и ще си остане и след 2019-та, каза министърът на културата Боил Банов от сцената на Античния театър, на церемонията по връчването на Орфеев венец на Иван Ланджев в рамките на фестивала "Пловдив чете. 

Ланджев е на Христова възраст и на своите 33 години става най-младият носител на това престижно отличие, което досега притежават автори като Стефан Цанев, Борис Христов, Иван Теофилов, Петър Атанасов, Дамян Дамянов и още няколко отдавна утвърдени в родната ни поезия имена. Миналогодишният неин носител е Александър Секулов.

Наградата е пластика на скулптора Жорж Трак, като към нея има и парична премия.

Освен поет Иван Ланджев е сценарист и публицист, както и доктор по руска литература. Той благодари на собственичката на издателство „Жанет 45“ Божана Апостолова, която в последните години е единствен организатор на форума „Пловдив чете“, чието 17-о издание протича сега.

В първото  си утро като носител на Орфеев венец, в първото си интервю за Радио Пловдив, поетът Иван Ланджев все още носеше вълнението от събитието. 

Аз самият все още се питам как точно се чувствах снощи в Античния театър...вълнувах се и продължавам да се вълнувам, особено заради  това, че тази награда са я получавали хора,  като Константин Павлов, като Валери Петров и други имена, които са сред най-важните в живота ми въобще.

Знам със сигурност, че поезията не е политика, няма възрастов ценз. Има непоети и поети. Аз се надявам, да се окаже, че съм от вторите.

Аз съм решил да вярвам, че поезията има много важно място и в съвременния ни живот, дори да изглежда обратното.

Ланджев, който  е философ и доктор по руска филология и творческо писане в СУ, смята, че по-скоро по-възрастните коментират във фейсбук политическите теми и хейта, а не студентите. 

Хората и на 26 и 36 и на 56 години са уязвими, и имат нужда от постоянно напомняне на това, че има по-смислени алтернативи. 

Цялото интервю с Иван Ланджев е в звуковия файл. Галерия

Още от категорията

Intelligent Music Project в Драматичен театър Пловдив

Пловдив е вторият град от европейското турне на Intelligent Music Project. Барабанист номер 1 в света Саймън Филипс, Рони Ромеро от “Rainbow” и Ричард Грисман от „River Hounds“ ще разтърсят тази вечер Драматичния театър с изпълнения от третия албумите на доктор Милен Врабевски „TOUCHING THE DIVINE“ и “Sorcery Inside”. Ще бъде представена и..

обновено на 22.02.20 в 13:48

В "Срещите" разговор за религиите, познанието и морала

Тази събота в „Срещите”: разговор с професорите Милена Кирова, Лидия Денкова, Цветан Теофанов и московския митрополит Сергий. С тях ще говорим  за потребността от познание на религиите;  за нужните или ненужни ритуали, догми, за институциите, които ги обвиват.. И още за религиите като познание  и морал.

обновено на 22.02.20 в 08:13

Сцена в Jazz-a с поредна премиера

Пловдивска премиера за пиесата „Същият ден“ от Стефан Иванов. След Ню Йорк, София, Рим  черната гротеска за абсурда и повтарящите се исторически грешки, в които са замесени клоуни, едновременно невинни и виновни, ще бъде представена на вече традиционната "Сцена в Jazz-a". Пиесата е страшна и смешна приказка без край за всекидневното усилие да..

обновено на 21.02.20 в 15:05

Стартира европейското турне на „Intelligent Music Project“

Изключително емоционална се оказа фен срещата на рок величията Саймън Филипс – барабанист номер едно в света и блестящия Рони Ромеро, който е вокалист на “Rainbow”. Сега обаче и двамата са в България, за да участват в един български проект, чиито създател е доктор Милен Врабевски, бизнесмен, меценат, продуцент и композитор. Човек, който вярва, че..

публикувано на 21.02.20 в 14:26

23 проекта получават 1 366 000 лева по "Наследство"

23 са предложенията по проект „Наследство“ на Фондация „Пловдив 2019“, които журито е решило  да подкрепи след преразглеждане от постъпили общо 85. Решението е взето на заседание на УС на фондацията на 20 февруари.   Припомням, че  на заседанието си в началото на февруари бе взето решение сумата от наградата  „Мелина Меркури“ да бъде..

публикувано на 21.02.20 в 12:25