Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ябълковите градини на България и Китай си сътрудничат

Официално подписване на договорите за финансиране на изследователски проекти по Програма за научно и технологично сътрудничество между България и Китайската народна република ще се състои в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.  Проф. Николай Лазаров, председател на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ ще открие срещата, на която се очаква да присъства Карина Ангелиева, заместник-министър на образованието и науката и Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, Посланик на КНР в България.

По време на събитието ще бъдат представени одобрените за финансиране проекти на Пловдивския и Аграрния университети.  Новите проекти са:

„Разработване на многосервизна облачнобазирана IoT оперативна платформа с общо предназначение (EMULSION)“ с ръководител проф. Иван Ганчев от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и проф. Zhanlin Ji от North China University of Science and Technology;

„Устойчивото управление на неприятели и болести в ябълкови градини в България и Китай на базата на прецизни екологични методи за контрол“ с ръководител проф. Вили Харизанова от  Аграрен университет – Пловдив и доц. д-р Tu Hongtao, от Zhengzhou Fruit Research Institute

За Радио Пловдив проекта представи доц. Сава Табаков от Аграрния университет. Той припомни, че Китай е най-големия производител на ябълки в света, но това не означава, че са достатъчно. Ябълката е третият по важност плод, след бананите и групата на цитросите. При нашия климат е на първо място.

Проектът е насочен към начина на отглеждане на ябълките, тъй като е  култура с високи добиви. Използват се много пестициди за контрол на болести и неприятели. През последните години не се гледа с добро око на този факт. Целта на проекта е да разтоварим производтвото на  ябълки от тази прекалена химизация. Работим с научен институт при Академията на науките в Китай, който се занимава със селекция на трайни култури и технология на отглеждане в град  Джънг Джоу, столица на провинция Хънан. Това е една от най - плодородните части на Китай с население 465 мил. жители. В самия град те са между 15 и 18 милиона. Разработката е насочена към използване на естествени хищници, които унищожават вредители, като ябълковия плодов червей, листовиниращи молци, акарии и гъби, които унищожават въшките. Проектът ще продължи три години. Ще се работи върху европейски сортове ябълки, тъй като нямаме селекция на български, която да е конкурентоспособна.  

Интервюто с доц. Сава Табаков е в звуковия файл.
Още от категорията

"Българската Коледа" помага на Алекс от Пловдив да проходи

Рехабилитацията на Александър е по 30 лв на ден, от "Българската Коледа" вече две години му помагат, защото е с Детска церебрална парализа. Майка му разказва, че има една мечта, и тя е и у нас, в България, в Пловдив да има детска градина, където да се грижат за деца с неговите проблеми. Той е на 4 години. Има сестра близначка, с Анастасия..

публикувано на 03.12.20 в 13:03
Метиригодишният Виктор от Пловдив

"Българската Коледа" и мечтите на Виктор от Пловдив

Виктор е от Пловдив. Ражда се с хидроцефалия, впоследствие го диагностицират с Детска церебрална парализа. Отключва и епилепсия. До преди година е казвал само отделни думички. Днес се съгласява дори да даде интервю по телефона, макар и с помощта на майка му. По детски, момченцето обяснява, че е на 4 години, обича да гледа филмчето „Пепа Пиг“ и..

обновено на 03.12.20 в 12:55

Късен сезон очакват в Пампорово, оборотите от 2019-та са мираж

Почти всички хотели в курорта Пампорово са затворени, има и такива които са решили „да пропуснат“ сезона, каза в предаването „Точно днес“ изпълнителният дерктор на „Пампорово“АД Мариан Беляков.  Разходите са много големи и при цалото затягане те не могат да се намалят с повече от 20 да 30 на сто. По думите му предстои късен зимен сезон..

публикувано на 03.12.20 в 12:17

Модерните технологии донякъде "имунизират" самите ваксини

Народното събрание ще гласува проекторешение за участието на  България в предварителни споразумения за покупка на ваксини срещу Covid-19. То  предвижда страната ни да участва в предварителни споразумения за покупки на дози от ваксините на компаниите „Пфайзер и „БиоНТех“„както и на „АстраЗенека“, „Санофи“ и „Янсен“.  Проф. Мариана Мурджева -..

публикувано на 03.12.20 в 11:16

Националният план за борба с пандемии трябва да се прилага

От 14 години страната ни има Национален план за борба с пандемии, но управляващите досега не успяха да го прочетат, нито да го приложат, камо ли да го актуализират. Това припомни  д-р Антония Първанова , специалист по обществено здраве и бивш евродепутат. Преминала два пъти през COVID-инфекцията само за 8 месеца, тя сподели личен и професионален..

публикувано на 02.12.20 в 17:22