Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес бяха подписани договорите за първите два проекта за над 600 000 лева

Пловдивски университети работят по проекти с ВУЗ-ове от Китай

По програмата за научно и технологично сътрудничество

4
Снимка: Живка Танчева

Първите два проекта по програмата за научно и технологично сътрудничество между България и Китай са от Пловдив. 

Договорите за финансиране бяха подписани в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ и са на стойност над 600 000 лева. Те се изпълняват между висши училища от Китайската народна република и от Аграрния и Пловдивския университети. 

Заместник-министър Карина Ангелиева посочи, че от наша страна проектите се финансират от Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ). Предстои да се подготви и меморандум между ФНИ и Китай, респективно с тяхното Министерство на образованието. 

На срещата в Пловдив присъстваха проф. Николай Лазаров, председател на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“,  Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, Посланик на КНР в България, кметът на Пловдив Иван Тотев и ректорите проф. Румен Младенов и проф. Христина Янчева, на ПУ и на АУ.

През миналата година бяха подадени 20 проекта. Предстои да се определят условията и областите за следващите няколко години между България и Китай за университети и научни организации. 

Проектите от Пловдив са насочени в областта на земеделието и на интернет с ползи за индустрията, малките и средните предприятия. В Пловдивския университет ще се разработи платформа за управление на бизнеса.  

Заместник-министър Ангелиева посочи, че се работи в областта мобилност на изследователите между двете страни, както и обмен на студенти. В рамките на програма „Хоризонт 2020“ на ЕС също се стимулира взаимодействието с Китай в областите на земеделието, климата и т.нар. „умни градове“. 

България и Китай си сътрудничат над 15 години в областта на науката и образованието.  ФНИ има осигурени средства за финансиране и през тази година, посочи Карина Ангелиева. 

Тя уточни, че е осигурен бюджет от над 10 млн. лева за конкурсни сесии в нови научни области. Най-важно е да има конкурсна сесия за млади изследователи, които трябва да се утвърждават, уточни Ангелиева. 

Там средствата са до 100 000 лева на подадено предложение, като принципът е да се финансират повече проекти на млади изследователи. 

Новите проекти са:

„Разработване на многосервизна облачнобазирана IoT оперативна платформа с общо предназначение (EMULSION)“ с ръководител проф. Иван Ганчев от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и проф. Zhanlin Ji от North China University of Science and Technology;

„Устойчивото управление на неприятели и болести в ябълкови градини в България и Китай на базата на прецизни екологични методи за контрол“ с ръководител проф. Вили Харизанова от  Аграрен университет – Пловдив и доц. д-р Tu Hongtao, от Zhengzhou Fruit Research Institute.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28