Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес бяха подписани договорите за първите два проекта за над 600 000 лева

Пловдивски университети работят по проекти с ВУЗ-ове от Китай

По програмата за научно и технологично сътрудничество

4
Снимка: Живка Танчева

Първите два проекта по програмата за научно и технологично сътрудничество между България и Китай са от Пловдив. 

Договорите за финансиране бяха подписани в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ и са на стойност над 600 000 лева. Те се изпълняват между висши училища от Китайската народна република и от Аграрния и Пловдивския университети. 

Заместник-министър Карина Ангелиева посочи, че от наша страна проектите се финансират от Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ). Предстои да се подготви и меморандум между ФНИ и Китай, респективно с тяхното Министерство на образованието. 

На срещата в Пловдив присъстваха проф. Николай Лазаров, председател на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“,  Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, Посланик на КНР в България, кметът на Пловдив Иван Тотев и ректорите проф. Румен Младенов и проф. Христина Янчева, на ПУ и на АУ.

През миналата година бяха подадени 20 проекта. Предстои да се определят условията и областите за следващите няколко години между България и Китай за университети и научни организации. 

Проектите от Пловдив са насочени в областта на земеделието и на интернет с ползи за индустрията, малките и средните предприятия. В Пловдивския университет ще се разработи платформа за управление на бизнеса.  

Заместник-министър Ангелиева посочи, че се работи в областта мобилност на изследователите между двете страни, както и обмен на студенти. В рамките на програма „Хоризонт 2020“ на ЕС също се стимулира взаимодействието с Китай в областите на земеделието, климата и т.нар. „умни градове“. 

България и Китай си сътрудничат над 15 години в областта на науката и образованието.  ФНИ има осигурени средства за финансиране и през тази година, посочи Карина Ангелиева. 

Тя уточни, че е осигурен бюджет от над 10 млн. лева за конкурсни сесии в нови научни области. Най-важно е да има конкурсна сесия за млади изследователи, които трябва да се утвърждават, уточни Ангелиева. 

Там средствата са до 100 000 лева на подадено предложение, като принципът е да се финансират повече проекти на млади изследователи. 

Новите проекти са:

„Разработване на многосервизна облачнобазирана IoT оперативна платформа с общо предназначение (EMULSION)“ с ръководител проф. Иван Ганчев от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и проф. Zhanlin Ji от North China University of Science and Technology;

„Устойчивото управление на неприятели и болести в ябълкови градини в България и Китай на базата на прецизни екологични методи за контрол“ с ръководител проф. Вили Харизанова от  Аграрен университет – Пловдив и доц. д-р Tu Hongtao, от Zhengzhou Fruit Research Institute.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08