Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Главният прокурор трябва да е политически независим

Президентът проведе  Кръгла маса с неправителствения сектор по темата за предстоящия избор на главен прокурор, критериите и обществените  очаквания.

Коментарът е на Петромир Кънчев от Инициатива "Правосъдие за всеки". Той заяви, че заедно с другите поканени, приветстват инициативата на президента да проведе такива срещи с министъра на правосъдието, с тримата големи в съдебната власт, както и днес с неправителствените организации. Той се допитва до всички заинтересовани, преди да подпише указа за назначаване на главен прокурор, каза Кънчев.

Аз считам, че държавният глава постъпва правилно, оформяйки своето решение да подпише или отхвърли даден указ. Това е допитване по отношение на критериите, как си представя системата, един бъдещ главен прокурор. За нас е похвално, че сме питани като представители на неправителствени организации, като граждани. Това ще бъде една добра практика и при избора на други магистрати от такова ниво. Имаше представители от Асоциацията на прокурорите и на Висшия адвокатски съвет. Имахме възможност да направим изказвания, да участваме в дискусия: Какъв трябва да бъде главният прокурор?  Също се дискутираха неговите правомощия, неограничената му власт, липса на контрол върху избора и дейността на главния прокурор. Това са въпроси, които отдавна стоят в общественото пространство, още от 2015 година, когато беше конституционната реформа в глава „Съдебна власт“. Тогава фигурата на главния прокурор не беше реформирана по никакъв начин.  

Според г-н Кънчев, не е възможно в страна членка на ЕС да има длъжност, която е феодално безконтролна. Факт е, че изборът зависи от няколко човека, подчинени на главния прокурор. Той има огромни правомощия, които могат да доведат до грешки и явна несправедливост, смята той.

Тяхното предложение е да се инициира гражаданска номинация за главен прокурор, която да влезе между тримата кандидати. Да се вземе предвид желанието на гражданите за личност, която е разпознаваема, с високи професионални, морални качества и политически независима от външен натиск. Това да е фигура, избрана сред по-голям кръг магистрати, а не само от прокурорската колегия, които са били негови подчинени.

Интервюто на Екатерина Костова с Петромир Кънчев е в звуковия файл.
Още от категорията

Здравната стратегия на Пловдив е разумен и целенасочен документ

Община Пловдив представи публично своята Здравна стратегия за периода до 2030-та година . Документът е един от първите по рода си не само в нашия град, но и в страната.  На първата работна среща, която се състоя в залата на Общинския съвет в сряда,  мнения споделиха експерти, специалисти, представители на съсловни и синдикални организации...

публикувано на 05.08.21 в 11:28

Стоев свиква утре Областния съвет за бедствия и аварии

За наше щастие големите пожари в областта са овладени, заяви в интервю за Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев. Той добави, че свиква утре в 11.00 ч. Областния съвет за превенция на риска от бедствия и аварии с представители на всички общини в Пловдивска област. „Най-важната ни задача е да подобрим координацията между общинските и..

публикувано на 05.08.21 в 10:20

Европа ни гледа като социален експеримент в пандемията

Анализаторът от Центъра за изследване на декомрацията  Тихомир Безлов  с последните изчисления за пандемията, по света и у нас, на база Делта варианта на Ковид-19. Той посочи, че големият проблем е, че броят на случаите расте, но смъртността се забавя с до три седмици. В малки страни като България е добре седмично да се мерят данните, за последните..

публикувано на 05.08.21 в 10:05
Любомир Стефанов

Депутатите в НС да проявят отговорност да има нов кабинет

Август е. Работата на народните избраници продължава, партиите неуморно преговарят за нов кабинет. Съгласие и дози недоверие съпътстват новите имена за министри в кабинета на ИТН. Какво остава да се договори, кои са точките за подкрепа на политики, говорим с политолога  Любомир Стефанов . Той подчерта, че с оглед на всички условности, които валят,..

публикувано на 05.08.21 в 10:04

Стопаните да не палят стърнища, да пазим земята от пожари

За топлото лято, земеделските култури и дефицита на влага, каква е прогнозата за насажденията научваме от агрометеоролога от Аграрния университет - Пловдив доц. д-р  Калинка Кузмова . Тя подчерта, че сега особено важно, заради пожарите и много високите температури е: стопаните на земеделски земи да не палят стърнища, още повече, че е забранено със..

публикувано на 05.08.21 в 09:02