Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Паркът в Кършияка не се продава, ще се търси терен за замяна

Теренът зад хотел „Санкт Петербург“ нито се продава, нито общината може да го купи – стана ясно днес от работна среща по проблема с парка.

Работна група ще търси решение по казуса с парцела зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив – решиха заинтересованите страни на среща при областния управител Здравко Димитров. По заръка на премиера той покани кмета Иван Тотев, представители на Инициативния комитет в защита на парка и адвокати на собственика на терена, за да търсят решение на проблема.

„Ще се оглеждаме за равностоен терен и за законните начини за придобиване от страна на собственика, като спазваме баланса на интересите и се стараем част от имота да остане парк“ – заяви след срещата кметът Иван Тотев. Той изрично уточни, че не става дума за чиста заменка или за закупуване на имота от страна на общината, а за някакъв друг или смесен вариант.

„Именно работната група, която включва представители на заинтересованите страни, ще търси правно-техническа формула на казуса. Не можем да отчуждим този терен по закон, не сме в състояние да платим и съответната му пазарна цена“ – бе категоричен Тотев.

„Макар теренът да има пазарна цена от 15 милиона лева, той не се продава! Намеренията на собственика не е покупко-продажба, а инвестиции в централната градска част на града“ – заяви адвокат Иван Демерджиев, представел на собственика на терена Байрям Солак.

„Дори сега общината да извади 15 милиона лева и да иска да го купи, теренът не се продава. Собственикът го е купил за да инвестира в строителство“ – категоричен ме юристът.

Председателят на Инициативния комитет Асен Костов заяви, че са доволни от диалога, иницииран от областния управител. Той отчете като прагматично постижение фактът, че са успели да договорят със собственика на терена поддържането и косенето на тревните площи в парка, което ще го спаси от немарата.

След излъчването на представители работната група по казуса с парка се свиква още в понеделник, за да търси консесусно решение на проблема.

Припомняме, че преди месец премиерът Борисов се срещна в парка с протестиращите граждани и ги увери, че теренът ще остане зелена площ. Той заяви, че общината дори може да откупи частния парцел. Протестиращите обаче се недоволни, че в Подробния устройствен план на града този терен все още не е отреден за зелена площ и така частният собственик рано или късно ще получи право на строеж.


Още от категорията

Отворено писмо - 2

Скъпи слушатели и читатели! Благодарим за подкрепата! Продължаваме да настояваме за увеличаване на бюджета на Радио Пловдив и за премахване на финансовите дисбаланси в системата на БНР! След проведени срещи с и.д. генералния директор и УС на БНР екипът на Радио Пловдив получи уверение, че поставените проблеми ще бъдат разгледани и ще се направи опит..

обновено на 18.02.20 в 14:34

Мараджиев подаде оставка като лидер на ГЕРБ в областта

Георги Мараджиев подаде оставка пред Изпълнителната комисия на ГЕРБ като областен координатор на партията в област Пловдив. Като мотив за това свое действие Мараджиев, който е кмет на община Стамболийски, посочва желанието си името на  ГЕРБ да не бъде опетнявано, докато тече проверката на всички факти и обстоятелства около сделките му, изнесени в..

обновено на 18.02.20 в 14:34

Обещахме открито управление и го спазваме

Не почувствах първите си 100 дни като толеранс, започнахме да решаваме проблемите от първия ден. Обещахме открито управление и го спазваме, вземаме решенията си на светло и на открито , заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров при отчета на първите дни на екипа си. Той допълни, че „ винаги може по-добре “, но е доволен от първите си 100 дни..

обновено на 18.02.20 в 14:21

Пловдив изостава от средната заплата в страната с цели 165 лева

С 1148 лева средна месечна брутна заплата от края на миналата година Пловдив и областта заемат  шесто място в страната. Получаваните тук възнаграждения са със 165 лева по- малко от средните за страната, показват данните на Националната статистика.  Най- висока е заплатата в София – град – 1782 лева като след столицата са Враца, Варна, Стара Загора..

публикувано на 18.02.20 в 14:12

Строежи и овошки завземат улица в Белащица

80 семейства от улица Перуника в Белащица трудно достигат до домовете си по единственото чакълирано трасе, което ги свързва с главния път на селото.  В момента половината от улицата е завзета от частни имоти, има изградени огради, а част от трасето се е превърнало в  овощна градина. Хората се опасявят, че ако не се вземат мерки , скоро пътят..

публикувано на 18.02.20 в 13:30