Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България да отложи машинното гласуване за 2022 година, предлага проф. Михаил Константинов

Машинното гласуване ще опорочи местните избори наесен

Големият процент грешките при машинното гласуване е решаващ за избора в малките селища, където е важна разликата дори от няколко гласа!

В 40 % от случаите - близо 1 200 машини от общо 3 000, произведоха грешни резултати! Това е обективният резултат от машинното гласуване на отминалите европейски избори, заяви пред Радио Пловдив математикът проф. Михаил Константинов. 

Той посочи, че на тези евроизбори машините са показали доста незадоволително поведение. 

Това е голям проблем!  В момента експертни групи се опитват да разберат какво точно се е случило. Има сериозен шанс да не успеят, отбеляза специалистът.

Той посочи, че констатираните при машинното гласуване грешки не са били от естество да променят изборния резултат за европейските избори, защото там един мандат струва 115 000 гласа. 

Но при местни избори изобщо не е така, подчерта проф. Константинов. 

И уточни, че кметовете, особено на по - малките населени места, се избират много често с разлика от няколко гласа. Затова е достатъчна само една такава грешка с машина, както при евроизборите, за да опорочи целия избор. 

А тези избори са изключително важни и за местните хора и за държавата като цяло, тъй като властта се крепи на местната власт, коментира професорът.

В 3/4 от големите секции ще има машинно гласуване на първия тур на местните избори на 27 октомври, отбеляза Константинов. Той посочи, че по закон е предвидено машинно гласуване да има в 9 000 секции, но като се елиминират секциите с под 300 избиратели, реално остават 6 000 секции с машинно гласуване. 

Не съм сигурен, че изобщо е разумно да продължаваме с проекта "Машинно гласуване" при резултатите, които имаше на 26 май за европарламента, подчерта Константинов. 

Той отбеляза още, че машинно гласуване в Европа няма. Само в някои провинции на Белгия, която е силно децентрализирана държава, има машинно гласуване и то доста по - различно от това, което е според нашия Изборен кодекс. 

Така че, какво мислим ние - германците са по - тъпи от нас ли? Холандците ли са по - тъпи, французите ли? ...

Професорът припомни, че всички европейски държави, в които е имало машинно гласуване, са се отказали от него, а ние точно тогава сме го приели с най - голям ентусиазъм. 

Мисля, че като минимум трябва да се отложи с 3 - 4 години това гласуване. Да се провери все пак как стои въпросът, дали можем да го направим това гласуване сигурно

В момента при такъв процент грешки машинното гласуване не е сигурен начин за отчитане на народния вот, категоричен е Константинов. 

Той съобщи, че съвсем скоро ще излезе доклад на ЦИК за резултатите от машинното гласуване на евроизборите и там ще бъдат потвърдени числата, казани от него. 

Моята препоръка като човек, който вече 25 години се занимава с български избори, е отлагане с 3 години! И съветът ми е - ако до 2022 година нито една друга европейска държава няма машинно гласуване, да не се правим на по - умни, отколкото ни се полага!

Според проф. Константинов, партийните субсидии наистина трябва да бъдат намалени, но не на 1 лев за глас, тъй като това е прекалено малко, а може би, на 3 - 4 лева и партиите да се научат с тях да си провеждат партийната работа. 

Що се отнася да предложението на ДСП за нулева партийна субсидия, какъвто е американският модел, математикът подчерта, че ние сме в Европа и трябва да гледаме европейския модел. А при него държавата дава повече или по - малко пари на партиите. 

Константинов отбеляза още, че трябва да се подхожда много внимателно към темата за референумите. 

Ако пуснем на референдум въпроса за смъртното наказание, 99 % от хората ще отговорят, че искат такова. Но, с това нещо ще си подпишем излизане от Европейския съюз. 

Хубаво е това, което иска народът, но трябва да гледаме и последствията от нашите решения, обобщи проф. Константинов. И припомни колко ентусиазирано англичаните са гласували за BREXIT, а сега си чукат главите и се чудят какво да правят. 

Националните референдуми са много опасно нещо. Имат смисъл обаче местите референдуми, заяви математикът. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с проф. Михаил Константинов е в звуковия файл. 

машини за гласуванеОще от категорията

Нагъл предизборен бюджет и малки пенсии

Оценка слаб 2 даде за предизборния бюджет за 2021г.  Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика. Нарече го и безотговорен. А даваните на пенсионерите по 50 лева  месечно до март, определи като щедро раздавне, но това е на всички нива. Конкретно за размера на пенсиите експертът каза, че е съгласен с..

публикувано на 21.10.20 в 16:44

Правителствата наказват хората с нелогични анти-ковид мерки

Нелогично от медицинска и научна гледна точка е решението да се носят маски на открито, коментира пред Радио Пловдив доц. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН   "Дискотеките, заведенията ще продължат да работят, а когато хората влязат в тях ще трябва да си ги свалят, което прави тази мярка..

публикувано на 21.10.20 в 16:26

ОУП трябва ясно да защити екологичното бъдеще на Пловдив

Това е една от тезите, които ще отстояват общинските съветници от ДБ при обсъждането на проекта за изменение на Общия устройствен план на Пловдив.  Днес те организират среща с експерти и граждани в Дома на културата.  На форума мнения ще споделят арх. Антоанета Топалова - специалист по градоустройство и опазване на културното наследство, бивш главен..

публикувано на 21.10.20 в 11:51

Липсата на адекватен разговор за Ковид-19 поощрява невежеството

Центърът за анализ и кризисни комуникации публикува критична позиция за начина, по който управляващите артикулират  ситуацията с Ковид-19.   У нас налице реално се развиват три кризи: здравна, икономическа и политическа, отбелязва анализът. И прави извод, че и трите водят до упадък на доверието в институциите.  Опасната тенденция, изведена от..

публикувано на 21.10.20 в 11:14

Ресторанти и клубове не приемат нови ограничения за бизнеса им

Днес предстои среща на Областния кризисен щаб - Пловдив със собствениците на ресторанти и нощни заведения. Темата е възходящия ход на заразата с коронавирус и противоепидемичните мерки. В аванс за коментар по темата потълсихме мнението на двама представители на бранша.  Деян Найденов управлява 11 нощни заведения в Пловдив. Той твърди ,   че няма..

публикувано на 21.10.20 в 09:35