Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Крачката от потенциален до действащ терорист е малка

Руслан Трад, журналист и анализатор коментира случая с 16 годишното момче, което се оказа във връзка с Ислямска държава.

Той посочи, че още в самото начало е реагирал скептично, защото има разминаване с възможностите, какво представлява този случай. След това фактите сочат, че няколко пъти се сменя реалната версия. За съжаление коментарите в публичното пространство, не помагат за разбиране на цялата ситуация.  

Вече имаме много версии, намеса на чужди служби, които са били пуснали сигнал към нашите служби.Подозирам, че голяма част от информацията е потънала. Това е лош сигнал. Момчето и семейството му трябва да бъдат оставени на мира. Ако наистина информацията е вярна, това момче е попаднало под влияние на радикална пропаганда.

Според Руслан Трад, този случай не трабва да остава в сянката на всякакви спекулации. Властите трябава да свикнат, че трабва да говорят, и да имат стратегия за подобни случаи. Франция, Белгия и други държави имат подобни проблеми. При нас този тип проблеми са игнорирани, защото считаме, че  сме имунизирани.

Ислямска държава е много активна в момента. Тя не е загубила своята видимост, а своите територии. Това са различни неща. Важно е, че през април месец, когато групировката публикува второто си видео с нейния лидер, имаше важен момент. Те ориентират своята активност в посока Турция и Балканите. Аз и мои колеги казахме, че Балканите са проблемен район. Нашето правителство трябва да има адекватна политика и законодателство.  Сега покрай този случай ще създадат антитерористични центрове. Това е прибързана реакция, която трябва да бъде по-добре изпълнена. Крачката от потенциален терорист към терорист е много малка. Въпросът е, че средата, която е благоприятствала това, продължава да съществува.

Интервюто с журналиста Руслан Трад е в звуковия файл.

Още от категорията

Лятото в Старосел - топло и пълно с туристи

„Настоящата ситуация е безпрецедентна“, заяви Виделин Писков -  представител на маркетинг  екипа на Винен и СПА комплекс в Старосел. По думите му, от 13 март до 13 май бизнесът в страната в туристическия спектър  е бил преустановен. Браншът е претърпял безпрецедентни загуби и пропуснати ползи.  „Това, което се е случи в Старосел,  се..

публикувано на 04.06.20 в 17:09
Пенка Георгиева

Очаква се бум на хроничните заболявания след карантината

На 15 юни отпадат всички ограничения, свързани с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно на днешния, последен брифинг на Националния оперативен щаб. След близо 3 месеца живот в извънредно положение по време на пандемия, как се отрази това на хората с хронични заболявания? „Хората се страхуваха да отидат на прегледи и това влоши..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Хората вярват по-скоро на Божков, отколкото на властта

„Мисля, че независимо от пренебрежението, което управляващите показват, този ход е доста действен спряма хората и те вярват по-скоро на Васил Божков, отколкото на тях”. Така експертът по сигурност Николай Радулов коментира по Радио Пловдив публикуваните от Божков текстове и комикси във Фейсбук. „Мисля, че тези хора, които управляват държавата,..

публикувано на 04.06.20 в 15:12

Пациентите са объркани за коронавируса

"Нямам пациент, който да е дошъл при мен и да не ме е попитал :  в крайна сметка,  има, или няма коронавирус ? ", каза в интервю за Радио Пловдив д-р Николай Влахов от Второ ДКЦ  в Пловдив.  Д-р Влахов разказа, че периода на активния коронавирус е преминал трудно. Особено в началото, когато върху личните лекари е паднала голямата  отговорност, когато..

публикувано на 04.06.20 в 10:37

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47