Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляването на партийната субсидия е политически акт

ГЕРБ не е в криза и скандалите около „апартаментгейт“ бяха пред очите на цялото общество. Не сме бягали от тях, опитахме се да ги решаваме с категорични средства, затова решението за намаляване на партийната субсидия не приемам, както твърди опозицията, че е кризисен пиар, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Не приемам и обвиненията, че насила Финансовото министерство е давало едва ли не и по 2 лв повече на БСП, защото чух и такива обвинения. Поправихме неясен текст в закона, в който се казваше, че субсидиите се дават за действителен глас подаден за партиите и коалициите, без да се уточнява за кои партии и коалиции. По този начин в бюджета бяха предвиждани, ако има 3 милиона гласуващи, по 11 лв на тези 3 милиона. Така в бюджета постъпват пари, които се разпределят обаче не между всички партии и коалиции, които са участвали на изборите, а само между получилите  над 1% от гласовете на избирателите. Този член предстои да бъде поправен и на второ четене и несправедливостта ще бъде отстранена.

По думите на Биков, намаляването на субсидията на 1 лев е политически акт на парламентарната група на ГЕРБ. Тя цели да покаже, че партията има предложение по тема, която  често е била обект на спекулации.

ГЕРБ се оказва последната спирачка  за въвеждането на тази чакана промяна и поема отговорност за рисковете. Един от тях е, че при липса на субсидии, партиите могат да започнат да се финансират от  бизнеса и да започнат да лобират за интересите на бизнеса, който ги е подкрепил. Това е американският модел.

Българското общество трябва да избере какво иска без лицемерие. Не трябва да казваме, че партиите няма да имат разходи и кампании при 1 лев субсидии и че няма да се изкушат да искат от бизнеса. По-добре е или всичко да се регламентира така, както е в Съединените щати, или обществото пък да бъде наясно, че бюджетът трябва да субсидира партиите. Това е честно да се каже.

Биков подчерта, че за да има обществена справедливост, трябва да бъде ясно за какво точно се харчат парите.

 Доверието се изгражда бавно, а българското общество винаги е с ниска база на доверие. Това не е лошо качество като критичност, но в същото време виждаме колко хора вярват на други, които ги мамят по най-елементарен начин.  

Биков отхвърли категорично обвиненията на президента Румен Радев, че управляващите партии не се нуждаят пари, защото се финансират директно от властта.  

Политическите мерки срещу всички замесени в скандала  "Апартаментгейт" бяха взети  преди изобщо да има  за тях произнесена присъда. Това е политически акт, който не е правен досег, при нито едно Правителство от нито една партия, която да е действала така със свои хора, само заради съмнения.  

Притеснителното обаче е, че тези 11 лева и сега не стигат на БСП и през няколко години там гърмят скандали, че парите са изчезнали. Ако президентът е загрижен за доверието на обществото към партиите, да попита и собствената си партия как харчи субсидията и за какво. До 6 месеца  месеца в БСП очаквам огромен скандал във връзка с това, как една партия се превръща в собственик на медия и къде отиват парите за тази скромна телевизия, която и не е толкова гледана. 


Цялото интервю с Това Биков – от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33