Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7 млн. лв са необходими за основен ремонт на рисковия път

МРРБ решава за ремонта на пътя Пещера - Батак

10-километровата отсечка не е в ремонтната програма на АПИ за тази година

Очакваме насрочване на среща в МРРБ и на нея да бъдат обсъдени възможните варианти за ремонт на пътя в най - кратък срок.

Това заяви пред Радио Пловдив управителят на Пазарджишка област Стефан Мирев по повод поредния протест на жители на Батак, Нова махала и Фотиново. Те настояват за спешен цялостен ремонт на 10-километровата пътна отсечка.

Ще настояваме поне отнякъде да започнем, защото първо е необходимо да бъде изготвен проект, той да бъде одобрен и след това да се търси финансиране, обясни Мирев.

Регионалният министър Петя Аврамова е запозната с проблема, уточни областният управител, който е разговарял с нея по телефона. С пов инж. Мая Шимбова ече конкретика обаче Мирев не разполага.

Той обясни, че е запознат с проблема още от края на миналата година, когато при изнесена приемна в Батак му е била връчена подписка от жителите на Нова махала и Фотиново, за които този път е единствена връзка с общинския център.

Пътят е в изключително тежко състояние, без маркировка и мантинели. В същото време е подложен на ежедневна експлоатация и от тежкотоварни камиони и техника, тъй като обслужва четири горски стопанства в родопската част на областта, коментира Стефан Мирев. 

Той е изпратил писмо до Агенция "Пътна инфраструктура" с настояване за основен ремонт на пътя. 

Но за съжаление от АПИ отговориха, че пътят не е включен в ремонтната програма на агенцията и за неговия ремонт са необходими над 7 милиона лева, обясни пазарджишкият областен управител.

Мирев припомни, че във вторник е провел среща с представители на протестиращите, кметове на селища от община Батак и депутати от областта. Тогава е взето решение да се организира среща в регионалното министерство, на която да бъде поканен и представител на АПИ. 

Предлага се МРРБ да започне проектиране на пътната отсечка и тя да бъде планирана за ремонт като част от републиканския път Пещера - Батак. 

Стефан Мирев е съгласен с позицията на протестиращите местни жители, че поредното изкърпване на пътната отсечка няма да реши проблема, тъй като е необходимо тя да се ремонтира основно.

Пазарджишкият областен управител почни ежедневно разговарял по телефона с директорката на Областното пътно управление в Пазарджик инж. Мая Шимбова, за да решат как да разпределят малкото пари за изкърпване на третокласните пътища. Отпуснатите от държавата пари за това в Пазарджишка област са приблизително около 600 000 лева, уточни Стефан Мирев.

Цялото интервю на Емил Костов с пазарджишкия областен управител е в звуковия файл.

Във вторник Стефан Мирев се срещна с протестиращите за пътя





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Бих помислил дали да участвам в новия служебен кабинет

"Ако получа покана от новия министър-председател за участие в служебния кабинет, бих го изслушал, бих изслушал целите и приоритетите и тогава бих помислил, но към този етап аз покана нямам и въпросът ви към момента няма никакво значение". Това заяви служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков пред журналисти в Пловдив, в..

публикувано на 09.08.24 в 14:43

Избори на 20 октомври, Горица Грънчарова е служебен премиер

Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Указът..

обновено на 09.08.24 в 14:10

Законодателните поправки отнемат правото да се говори

"Приетите промени в уредбата на образователната система в училищата представляват проблем, защото засягат гарантирани в Конвенцията за правата на човека основни права, гарантирани в правния ред на ЕС, засягат и равенството на гражданите пред закона, гарантирано в българската Конституция.  Във фазата на развитие на съвременното общество, в която се..

публикувано на 09.08.24 в 10:28

Политическият инженеринг е в духа на времето, в което живеем

За кризата в управлението на държавата, видимите и задкулисни схеми на партийните играчи и перспективите на политическия процес - коментар на политолога и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски" доц.  Даниела Пастармаджиева . "Дали създадената криза има нещо общо с Конституцията? По-скоро ефектът е обратен, политическата криза доведе до..

публикувано на 09.08.24 в 10:10

Не е важна датата на изборите, а какво правят партиите след вота

В контекста на променената Конституция не мисля, че можем да очакваме някакви изненади. Това коментира в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив политологът Страхил Делийски в деня, в който започват консултациите при президента преди поредните предсрочни избори. По думите му, президентът винаги намира поводи да покаже, че има проблеми с новата..

публикувано на 08.08.24 в 10:15