Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Теодора Димова с наградата "Хр. Г. Данов" за цялостен принос

| обновено на 14.06.19 в 20:46


Писателката Теодора Димова е носителят на  наградата "Христо Г.Данов" за цялостен принос в  националната книжовна култура. Тази награда няма номинации, определя се  от министъра на културата Боил Банов, който връчи отличието на писателката в къщата - музей "Христо Г.Данов" в Стария град. 

Теодора Димова благодари на читателите и  отбеляза, че отличието  е и  знак за почит към дейността на възрожденския издател Христо Г.Данов и неговите следовници и подчерта, че отговорността за всяка казана дума/цитирайки библията/ е голяма, а тази за всяка написана дума е още по-голяма. Като дъщеря на Димитър Димов, тя каза, че вълнението и е още по-голямо, "защото тази награда е  в града, в който на метри оттук баща ми / писателят Димитър Димов/ е написал "Тютюн".

Другите национални награди за принос в книжовната култура "Христо Г.Данов" бяха определи от жури с председател зам.министърът на културата Амелия Гешева. 

Носители на наградата "Христо Г.Данов" в категориите:

Българска художествена литература

Чавдар Ценов за романа „Накъде тече реката“ (Издателство „Жанет 45“)

Преводна художествена литература

Лиляна Табакова за превода на „Бестиарий“ от Хулио Кортасар (Издателство „Агата-А“)

Хуманитаристика

Веселин Методиев за книгата „Един много добър човек: Константин Стоилов и политическата добродетел“ (Издателство на Нов български университет)

Изкуство на книгата

Издателство „Колибри“ за поредица от книги за деца от Валери Петров

Издание за деца

Издателство „Лист“ за поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“

Книгоразпространение

Не се излъчват номинации.

Представяне на българската книга

Предаването „Артефир“ на програма „Христо Ботев“ на Българско национално радио, с екип Александър Михайлов, Валентина Михайлова, Дарина Маринова, Димитрина Кюркчиева, Невена Праматарова, Рада Стойкова, Радослав Чичев, Силвия Чолева, Яна Пункина – за представяне на български книги и автори

Библиотеки и библиотечно дело

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца за уебсайта „Карта на времето – дигитален архив на област Враца“ изграден по проект Карта на времето

Електронно издаване и нови технологии

Регионална библиотека „Партений Павлович” – Силистра за проекта „Е-портал на паметта и знанието – маршрути на историческата памет, живото културно наследство и европейските знания”

Националната награда "Христо Г.Данов" е учредена  през 1999 г. от Министерство на културата, Националния център за книгата и община Пловдив във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата“. Наградата се състои в малка пластика, диплом и парична сума (за 2007 това са 2500 лева). Пластиката представлява месингова статуетка на бухал, напомняща за знака на издателство „Христо Г. Данов“. Статуетката е изработена от скулпторката Диана Райнова, внучка на Николай Райнов и дъщеря на живеещия в Париж скулптор Боян Райнов. Проектът ѝ е дарение. Всяка година се връчва и една голяма награда за цялостен принос. 

Между носителите са Вера Мутафчиева, Валери Петров, Стефан цанев, Божана Апостолова, Антон Дончев. 

 От 2008 година носителят на голямата награда за цялостен принос се определя не от журито, а от Министъра на културата.

Още от категорията

Стефано Поповски представя "Отразени фрагменти"

"Отразени фрагменти“ е заглавието на живописната изложба на Стефано Поповски. Тя ще бъде открита  в Арт галерия Пловдивски Културен институт. Авторът показва различни „отражения“ на света, в съответствие с представите си на творец, като изобразените градски пейзажи са от измислени градове. За да усетиш този свят обаче, трябва да излезеш от..

публикувано на 28.02.20 в 12:15

Българите с „Ден за прошки на орото“ на 1 март в Атина

На 1 март, в деня на Сирни Заговезни, българите в Гърция се събират в Атина на събора “Ден за прошки на Орото”. Събитието  се организира от Сдружение "Феникс" с идеята  да обедини в този  ден всички наши сънародници, които живеят и работят в Гърция.  За втора година на  атинския площад  Клатмонос в подножието на Акропола ще се извие голямо..

публикувано на 28.02.20 в 11:46

В Джумая джамия откриват етно библиотека

Библиотека с книги, дарени от всички общности в Пловдив, ще бъде открита днес в Джумая джамия. Специално за целта е отделено помещение до самия вход на джамията, което ще работи и като книжарница. Най-богатата колекция ще е от книги на турски автори. Издания на Главно мюфтийство на български език, списания на българо-турския литературен клуб, както..

публикувано на 27.02.20 в 10:39

"Истински истории за духове"

Две пловдивски читалища Народно читалище "Иван Вазов-1904г. " и "Назъм Хикмет - 1922г." представят книгата "Истински истории за духове"на писателя  Петър Стефанов, доктор на икономическите науки от Варна.  Това е четвъртата книга в областта на парапсихологията на доктор Стефанов. Макар и издадени в рамките само на две години книгите на..

обновено на 27.02.20 в 09:46

ВМРО бие тревога за Hills of Rock

 „Напът сме да изгубим един от знаковите за Пловдив фестивали „Хилс ъф рок“, алармират от ръководството на ВМРО в Пловдив. „От исканите от организаторите 450 хил. лв. Фондация „Пловдив 2019“ по програма „Наследство“ е отрязала тази сума със 100 хил. лева“ – сигнализира общинският съветник от ВМРО Стефан Послийски. „Въпреки че се дава..

публикувано на 26.02.20 в 12:13