Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Стартира фестът "Пловдив - древен и вечен"

| обновено на 15.06.19 в 14:06

Фестивалът „Пловдив - древен и вечен“,който е част от програмата на Пловдив ЕСК,  ще се проведе в парк Лаута на 15 и 16 юни. В него около 200 души от  сдружения за исторически възстановки,  занаятчии  и реконструктори от цялата страна ще пресъздават бита и културата на обществата, населявали  Пловдив през периода на Античността, Ранното и Късно средновековие и Възраждането.  За първи път в Пловдив ще се състоят демонстрации на стрелба с лък от кон, съсичане със сабя от кон, гостите ще могат да се докоснат до сабя и меч за  битки, традиционен рефлексен лък и дълъг английски бък, плетена ризница и пълно бойно снаряжение,  ще могат да наблюдават изковаване на ризници, шлемове, монетосечене и бижута от злато, сребро и мъниста. Между възстановките е и пазар за роби. 

Пловдивските участници ще представят възстановка на Филипополското херцогство /1204-1260 г./, когато кръстоносци минават през Пловдив на път към Йерусалим.

Ще бъде демонстрирана и средновековна кухня от Петя Крушева,  която среща различни етноси в зоната на кулинарията, както и питието медовина.

Освен историческата част на феста, фестивалът показва и културното наследство чрез детското творчество. Те ще танацуват и пеят, а учениците от Художествената гимназия са подготвили артинсталация с различни исторически периоди.

Основни организатори на „Пловдив – Древен и вечен“ са пловдивското Сдружение „Заедно за личностно развитие“, Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ Варна и Сдружение „Дукс Антика“ – Свищов.


Още от категорията

Шефовете на "Лъки инвест" на свобода срещу парична гаранция

Директорът на Лъки инвест и началникът на хвостохранилището са освободени от ареста срещу парични гаранции от по 5000 лева, съобщиха от Районната прокуратура в Асеновград. На Любен Васев и Румен Караисенов са повдигнати обвинения за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска като по този начин са застрашили живота и здравето на хората...

публикувано на 26.02.20 в 14:55

ДАНС влезе в основно училище "Д-р Петър Берон"

Акцията на ДАНС в пловдивското училище идва след сигнала на КТ “Подкрепа“ до прокуратурата и МОН за нарушения и финансова некомпетентност на директора Стефан Кичуков. Според директора на училището ДАНС са в сградата, за да проверят дали училището има план за действия при терористична опасност. Днес от синдиката разпространиха и „Отворено писмо“, с..

публикувано на 26.02.20 в 14:51

За 10 дни асфалтират булеварда пред Панаира, работят и нощем

Част от дейностите по преасфалтирането на бул. „Цар Борис III Обединител“ пред Панаира ще се извършват през нощта, за да не се затруднява трафикът.  През нощта ще се полага и износващият пласт. Това стана ясно при символичния старт на ремонта, който беше даден от кмета на район „Северен“ Стоян Алексиев и изпълнителния директор на фирма..

публикувано на 26.02.20 в 14:23

15 арестувани при полицейска акция до Пловдив

15 души са арестувани в пловдивско при съвместна акция на полицията и прокуратурата срещу битовата престъпност. Тя се ръководи от главния прокурор Иван Гешев и главния секретар на МВР Ивайло Иванов. Операцията започна от село Йоаким Груево и продължи в Перущица и Кричим. Задържаните са криминално проявени и са образувани бързи досъдебни..

публикувано на 26.02.20 в 13:11

Премахнаха незаконните ромски постройки в Кадиево

Незаконните постройки на ромите до сладкарската фабрика в Кадиево вече са премахнати. На семейството е осигурен алтернативен вариант за настаняване, който ще даде възможност на възрастните и малолетните деца да имат добри условия за живот и социализиране.  Проблемът бе разрешен за месец чрез съвместни действия на областната управа, община "Родопи",..

обновено на 26.02.20 в 12:31