Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Покаяние Господне" на Румен Леонидов в Пловдив

Премиера на най-новата книга на Румен Леонидов „Покаяние Господне“ ще се състои в галерия U P.A.R.K. в Пловдив. Представянето е тази вечер в 19 часа и е част от кампанията "Код червено: Литература". 

Румен Леонидов е български поет и преводач, журналист, издател и общественик. Към 2011 година има издадени девет стихосбирки и е носител на български и международни награди за поезия.
Роден е на 17 май 1953 година в София, България. Правнук на войводата от ВМОРО Леонид Янков. Редовно посещава лобното място на прадядо си, където е канен официално като гостуващ поет. Завършва Българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
По време на комунизма работи във вестниците „Студентска трибуна“ и „Средношколско знаме“, а също и в списание „Факел“. В края на 80-те години сътрудничи на нелегалните дисидентски списания „Мост“ и „Глас“. След това работи в „Литературен вестник“, сп. „Български месечник“, БНТ, сп. „Смут“, сп. „Власт“, сп. „Бизнес уик“, в. „Поглед“, в. „Класа“, сп. „Книжарница“, в. „Животът днес“. Уволняван е общо 6 пъти.
Като издател на книги първо ръководи дейността на „Свободно поетическо общество“, а след това на издателство „Факел“.
През 2010 г. създава сайта Fakel.bg.
Негови стихове са включени в различни антологии на българската поезия по света, има и самостоятелни публикации в САЩ, Англия, Русия, Италия, Унгария, Индия, Гърция, Сърбия, Австрия, Албания, Украйна, Молдова, Република Македония, Полша, Словения. Превежда от руски и френски. Член на Сдружението на българските писатели.

Отзив за книгата: Мощна творба. Барокова катедрала с витражи от Пикасо. Святост и гавра. Написана от поет - владетел на думите.

Рада Москова

Това не са чисти стихотворения. Има  и съвсем понятни текстове и такива, които са извън познатото, традиционното и баналното, и има едно масово стъписване, и възхищение, което ме обнадежди, заяви Румен Леонидов.

Книгата не е в никакъв случай религиозна. Набожен човек съм, но не религиозен. Предпочитам домашното кандило. 

В сънищата си, в които се появяват и различни същества, за които само сме чували, влизам в различни храмове – в Синагоги, в индийски, мюсюлмански, католически и наши. Обединих ги. Човек не може да си поръча сънищата. Те идват такива, каквито са и след като те са послания на някакви невидими сили отгоре, аз избрах една част да ги включа в книгата.

Избрах да включа и един цикъл с Преподобна Стойна, която никога няма да бъде призната от църквата  за светица, но народът я е нарекъл Преподобна. Това е една много силна жена, родена преди леля Ванга и живяла в село Златолист, тя е моята любима светица.

Днес всички станахме „проектанти“ – и музиканти, и  художници, поети, писатели, естрадни певци, всички са проектанти. Но проектът на Господ, на Всевишния, на Родителя на всички родители в наше лице на човечеството е един провален проект. Налице е да се покае Господ, но не знае пред кого.

Скритата ми цел е хората, които прочетат книгата, които са чували за мен и ми имат някакво обществено доверие, да се доближат по-близо до Бога.

Доказано е, че в света около 80% вярват в Бога, но ги е срам да признаят и да говорят за това. Глупаво е.  Във време на тотален цинизъм да искаш да помогнеш на Създателя си да оцелее и да победи в мистериозната и велика идея човек да върви към съвършенството на Бог, а не – към съвършенството на сатаната. Надявам се да направя поне един атеист вярващ.

Интервюто с Румен Леонидов – звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02