Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Държавният резерв изпраща в "сухата" Стрелча вода и консерви

| обновено на 20.06.19 в 09:45

В най-оптимистичния вариант жителите на Стрелча ще имат питейна вода в началото на юли, ако времето позволи. Прогнозата е на управителя на местното ВиК Филип Фингаров, който обясни, че все още работят по възстановяването на довеждащия колектор. За санитарни нужди стрелчани имат вода още от 13 юни – 3 дни след обявяването на бедственото положение, обясни той.

Фингаров добави, че сега се чисти вторият резервоар, предстои почистването на третия. Следва дезинфекция на водопроводната мрежа и вземане на лабораторни проби за чистотата на водата. Едва след излизането на резултатите, и то само ако показват чиста питейна вода, можем да я пуснем към потребителите, обясни управителят на ВиК – Стрелча.

Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ освободи минерална вода, сухи супи и консерви като безвъзмездна помощ за преодоляване последствията от бедственото положение на територията на Стрелча, обявено на 10-ти юни. Искането към агенцията е отправено от кмета Стойно Чачов. 

Секретарят на общината Станислава Станева обясни, че тази вечер се очаква да пристигне помощта в Стрелча. Общината ще изготви график, по който да раздава на гражданите получените стекове минерална вода и консерви, уточни тя. 

Количествата освободени резерви са съобразени с предоставената от него информация за броя на жителите на общината и необходимостта от потребление на питейна вода и храни на ден на човек за период от 30 дни. 

Припомням, че в понеделник кметът удължи със седмица бедственото положение в общината, заради липсата на чиста питейна вода. Заради пороите вододайната зона се оказа компрометирана и  с разрушени подпорни стени.  

Още от категорията

Първи случай на заразен с ковид ученик в Пловдив

За първи случай на Ковид -19 в пловдивско училище, съобщи началникът на РУО - Пловдив Иванка Киркова.  Тя уточни, че става дума за ученик от началните класове в СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Детето е третокласник и е прибрано от училище от родителите си още на 16 септември, след като се установява, че неговата баба е с положителен тест за коронавирус...

публикувано на 18.09.20 в 13:57

Самоубийството на младата жена от Бегово най- вероятно е убийство

Съпругът на 21- годишната Красимира Куковска от калояновското село Бегово, която бе открита мъртва в дома си е задържан за разпит в полицията. Първоначалната версия за смъртта на младата жена бе самоубийство.  Сигналът за него бе подаден на тел. 112 от съпруга й Любомир Петров на 11-ти септември. Куковска има две малки деца. Директорът на..

публикувано на 18.09.20 в 13:56

Хулигани, хвърляли камъни по бърз влак, раниха машинисти

Машинист и помощникът му са ранени от хвърлен предмет по движещия се бърз влак София-Бургас днес. Инцидентът е станал в района между Белово и Септември.  При разминаване на композицията от София за Бургас с друг бърз влак - от Стара Загора за София - от него полетял предмет, който счупил предното стъкло на локомотива и наранил хората в него. Веднага..

публикувано на 18.09.20 в 13:41

В Пловдив и Пазарджик търсят професионални войници

Със заповед на министъра на отбраната са обявени 34 свободни длъжности за войници във военните формирования на ВВС в Граф Игнатиево, Крумово, Пловдив и Батак.  От Министерството на отбраната съобщават, че кандидатите трябва да отговарят на изискванията на Закона за отбраната и въоръжените сили. Те трябва да подадат писмено заявление за участие..

публикувано на 18.09.20 в 12:50

Едно от пловдивските СДС-та се влива в "Републиканци за България"

Представители на СДС от Пловдив и областта се присъединяват към партията на Цветан Цветанов „Републиканци за България“. 300 души с десни разбирания преминават в редиците на партията на Цветанов – обяви областният председател на СДС в областта Георги Пилев. „Липсата на политика на Националното ръководство на СДС, които „пристанаха“ на ГЕРБ,..

публикувано на 18.09.20 в 12:13